Sony
a oprit productia si a evacuat cele sase fabrici din nord-estul Japoniei.
Compania Panasonic a anuntat ca o parte din angajatii care lucreaza in fabricile din Miyagi si Fukushima au suferit rani usoare. Pana in prezent, Panasonic nu a anuntat valoarea pagubelor suferite.
Activitatea din fabricile companiei Canon (cel mai mare producator de aparate foto din lume) nu a fost perturbata de cutremur, intrucat niciuna dintre unitati nu a inregistrat pagube.
Toyota a inchis trei fabrici din regiune, printre care si unitatea din Miyagi, a carei capacitate de productie este de 120.000 de vehicule pe an.
Honda Motor a inchis doua unitati de productie, inclusiv centrul de cercetare si dezvoltare Honda R&D din regiunea Tochigi. Doi angajati ai centrului au murit dupa ce un perete s-a prabusit peste ei. Potrivit purtatorului de cuvant al companiei, 30 de angajati au fost raniti in urma cutremurului.
Toyota Boshoku, unul dintre furnizorii Toyota, a raportat pagube la fabrica sa din Miyagi, iar Denso Corp, cel mai mare producator de piese auto din Japonia, a anuntat ca unitatea sa din aceeasi zona a fost distrusa, dar ca nu exista victime in randul angajatilor.
Principala fabrica UD Trucks a companiei Volvo, localizata in Ageo (in sud-estul Japoniei), si-a intrerupt productia, cu toate ca reprezentantii constructorului auto au declarat ca pagubele sunt superficiale. Reprezentanta UD Trucks din Sendai, principalul oras al prefecturii Miyagi (zona apropiata de epicentrul cutremurului) a fost inchisa in urma pagubelor raportate.
Nissan Motor a inchis unitatile de productie din Tochigi, Kanagawa si Fukushima. In prefectura Kanagawa, cei de la Nissan opereaza doua fabrici: una pentru productia de motoare si cealalta pentru productia de masini. Doi angajati ai constructorului au suferit rani usoare.
Fuji Heavy Industries, producatorul masinilor Subaru, a inchis 5 fabrici, potrivit lui Kenta Matsumoto, purtatorul de cuvant al companiei.
Autoliv, cel mai mare producator de echipamente de securitate auto (centuri de siguranta, airbaguri) la nivel mondial, a intrerupt productia in una dintre cele trei fabrici din cauza pagubelor de la nivelul infrastructurii. Doua dintre cele trei fabrici sunt localizate in Taketoyo si Tsukuba.
Cei mai mari operatori telecom NTT DoCoMo, KDDI Corp. si Softbank Corp au anuntat ca sistemele de comunicare proprii au fost perturbate in regiunile Tohoku, Kanto si Tokai.
Compania petroliera Cosmo Oil a raportat un incendiu la rafinaria sa din prefectura Chiba (40 km est fata de Tokyo), unde flacarile au cuprins initial tancurile petroliere ale unitatii. Acestea au o capacitate de depozitare de circa 220.000 de barili de petrol pe zi.
JX Nippon Oil & Energy Corp. au inchis rafinariile din Sendai, Kashima si Negishi, care au o capacitate totala de 600.000 de barili pe zi. Capacitatea totala la nivel de grup este de 1.507.200 barili pe zi.
Compania elvetiana Nestle a anuntat ca biroul de vanzari din Sendai a fost afectat de cutremur, in timp ce fabrica din Kasumigaura a fost inchisa. In prezent, autoritatile evalueaza pagubele de la unitatea de productie. Pana in prezent, niciun angajat nu a fost ranit.
Nestle are trei fabrici in Japonia si circa 2.200 de angajati.
Sapporo Holdings, al patrulea producator de bere din Japonia, a suspendat activitatea din fabricile din Sendai si Chiba din cauza intreruperii curentului electric si a pagubelor inregistrate.
Reprezentantii retailerul Tesco, care opereaza 142 de magazine pe teritoriul Japoniei, au declarat ca produsele din unele unitati au fost deteriorate, fara ca structura magazinelor sa fie insa afectata.
Compania Oriental Land, operatorul parcului Disney din Tokyo, a anuntat ca sambata va inchide complexul pentru a evalua daunele.
Cutremurul cu magnitudinea de 8,9, potrivit institutului american de geofizica USGS, s-a produs la 24,4 kilometri adancime, la ora 14.46 (07.46 ora Romaniei) si la aproximativ 100 de kilometri in largul prefecturii Miyagi.