In 2010, compania era lider pe segmentul OTC-urilor, cu o cota de piata de 12%. In primul trimestru, cota sa a scazut la 9%, a spus pentru DailyBusiness.ro Dan Ivan (foto), country-head Sanofi Aventis Romania.
Scaderea cotei de piata se explica prin faptul ca in contabilitatea companiei, tabletele nu mai intra in categoria medicamentelor fara reteta.
De asemenea, din cauza faptului ca algocalminul se elibereaza doar pe baza de reteta, vanzarile de acest medicament se vor diminua. „Speram sa nu scada mai mult de 10-15%”, a spus Dan Ivan.
Cu toate acestea, Sanofi Aventis estimeaza ca vanzarile companiei vor creste anul acesta peste nivelul pietei, care ar putea avea un avans de 5%.
In 2010, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 870 milioane lei si o cota de piata de peste 9%.
Factorul care influenteaza cel mai mai mult piata medicamentelor din Romania este fluxul de cash, potrivit oficialilor Sanofi.
„Piata plateste cu o intarziere de peste 300 de zile, mult peste termenele legale de 180-210 zile”, a explicat Dan Ivan.
Pe de alta parte, compania mama factureaza filiala din Romania la 2 luni, astfel ca aceasta din urma recurge la imprumuturi bancare pentru acoperirea diferentelor.
Mai mult, companiile din domeniu au probleme in privinta recuperarii banilor, mai ales ca unii jucatori din lantul de distributie au intrat in insolventa.
Spre exemplu, distribuitorul Montero a intrat in insolventa, iar Relad se afla in insolventa nedeclarata. In timp ce cu Montero, compania a semnat la timp un acord pentru recuperarea creantelor, in cazul Relad Sanofi are o expunere mica, de sub 9%, a explicat Dan Ivan. Acesta considera ca va fi nevoie de ajutorul statului, daca lucrurile se vor inrautati in piata farmaceutica.
Producatorul de medicamente generice Zentiva a reluat din martie exporturile, pentru prima data dupa 5 ani, au mai spus vineri reprezentantii Sanofi Aventis, grup din care face parte compania bucuresteana.
In urma cu 5 ani, fostul producator de medicamente Sicomed a intrerupt exporturile, dupa ce a fost cumparat de Zentiva. Noii proprietari de la Sanofi au decis ca fabrica din Bucuresti sa efectueze din acest an livrari intra-grup in Europa, datorita faptului ca exporturile din Romania sunt mai profitabile decat cele din Asia sau alte tari unde grupul mai deruleaza operatiuni.
Primele exporturi au fost realizate catre Germania in luna martie, a declarat Margareta Tanase, director operatiuni industriale Zentiva. Ea a estimat ca exporturile sunt estimate sa creasca de la 2 milioane de cutii la 15 milioane in 2015.
De asemenea, productia Zentiva este estimata sa creasca de la 50 milioane de cutii la 65 milioane de cutii in 2015. Fabrica din Bucuresti genereaza 30% din cifra de afaceri a Sanofi in Romania si 70% din volumele vandute.
Productia companiei a crescut anul trecut cu 20%, in vreme ce costurile s-au redus cu 40%, pe fondul unor masuri precum disponibilizarea a 84 de angajati. In prezent, Sanofi are 800 de angajati in Romania, 400 pe divizia comerciala si 400 pe cea industriala.
Pentru acest an, compania a bugetat investitii de 4,7 milioane euro, de peste doua ori mai mari decat in 2010.