„Suprataxarea ar spori somajul imediat cu 5-6 procente si ar arunca economia intr-un blocaj imposibil de depasit”, au spus reprezentantii Aliantei.
Potrivit acestora, reducerea cheltuielilor bugetare trebuia facuta cu mult timp inainte pentru a nu se ajunge la o situatie limita.
Facute acum, in al 12-lea ceas, aceste reduceri trebuie insotite de o justa cheltuire a banului public in toate sectoarele, precum si de o politica de investitii care sa permita recuperarea economica. Guvernul trebuie sa gandeasca scaderea cheltuielilor publice ca pe o masura de insanatosire a mediului economic care, insa, nu poate reface singura fluxul normal al circuitelor, ci are nevoie de incurajarea mediului de afaceri, lipsit pana acum de initiative concrete anti-criza, se arata in comunicatul Aliantei Confederatiilor Patronale.
„Chiar daca este dureros, si sectorul de stat trebuia sa plateasca pretul crizei asa cum mediul privat a facut-o deja incepand cu anul 2009. Acum exista premizele unei iesiri din criza, cu conditia ca economiile facute la buget sa se concretizeze in plata datoriilor statului catre companiile private si in investitii care sa declanseze productia in economia pe orizontala”, au mai spus oficialii Aliantei.
Cifra de afaceri din industria romaneasca pe total (piata interna si piata externa) da deja semne de revenire, in luna martie aceasta crescand cu 6,9% fata de aceeasi luna a anului trecut si cu incurajatoarea cifra de 22,8% fata de februarie 2010.
Acest trend al recuperarii productiei din sectorul privat va fi incurajat de reducerea cheltuielilor bugetare, ceea ce ne poate aduce primul semn al relansarii pentru economia romaneasca.