„2009 a fost asa cum ne-am asteptat. A fost un an de stagnare. Poate se va observa o crestere sau o scadere de cateva procente, cand vor fi finalizate datele. 2010 va fi mai bun, insa cresterile nu vor fi la fel de mari ca in anii 2006, 2007 si 2008”, a spus Alexandrescu.
Cresterea din 2010 va fi sustinuta de produsele de tip unit-linked si asigurarile de sanatate.
Directorul Alico crede ca anul acesta vom vedea o revenire a asigurarilor de tip unit-linked pe fondul cresterii bursei. Aceste asigurari cu componenta investitionala ar putea avea o crestere de doua cifre in 2010, dupa scaderea din 2009.
In acelasi timp, se va remarca o cerere tot mai mare pentru asigurarile de sanatate, in cadrul pachetelor salariale, daca vor fi stimulate fiscal.
Asigurarile de viata ar putea creste cu 50% in 5 ani
Piata de asigurari de viata va creste cu 50% in 5 ani, daca se va aplica un plafon de deductibilitate de 400 euro atat pentru angajat, cat si pentru angajator, similar celui din Pilonul III de pensii, a declarat Theodor Alexandrescu.
In prezent, asigurarile de viata nu sunt deductibile nici pentru angajat, dar nici pentru angajator.
Astfel, companiile de asigurari impregna cu Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au trimis Guvernului si Ministerului Finantelor Publice o initiativa de introducere a deductibilitati, asteptand un raspuns din partea autoritatilor.
Numarul contractelor reziliate este in scadere
Politele reziliate au o tendinta de scadere, ce a fost observata inca din ultimele doua trimestre ale anului trecut.
„Aceasta tendinta se va mentine si in 2010”, a precizat directorul general al Alico Asigurari.
Acesta a mai spus ca in prima jumatate a anului trecut, compania a inregistrat aproximativ 3.000 de polite reziliate, din totalul celor 60.000 de polite rascumparate la nivelul intregii piete.
Rezultatele pe intreg anul 2009 un sunt inca auditate, conform oficialilor companiei.
Potrivit lui Alexandrescu, valoarea medie a unei rascumparari este de 1.000 euro.
Seful companiei considera ca este o greseala din partea clientilor sa rascumpere politele dupa 3-5 ani, acestea reprezentand o investitie pe termen lung, de circa 20-30 ani, timp in care exista cicluri de crestere si scadere a economiei.
Alico Romania are in prezent circa 1 milion de clienti, din care 303.000 in sistemul de pensii private, restul fiind pe partea de asigurari.
„In 2009 a crescut numarul clientilor, insa doar pe produsele de potectie”, a spus Theodor Alexandrescu.
Anul trecut, compania a inregistrat cresteri semnificative la asigurarile de accident si sanatate, o crestere monedata, de 1-2%, la asigurarile individuale, si o scadere a asigurarilor atasate produselor bancare, a mai spus Alexandrescu, mentionand ca inca un sunt auditate rezultatele financiare pe 2009.
In curand, compania va incepe campania de mediatizare a schimbarii denumirii companiei AIG Life Asigurari Romania in Alico Asigurari Romania.
„Campania va fi vizibila pe toate mediile, inclusiv Internet, TV, print”, a afirmat Alexandrescu. El a mai mentionat ca societatea va investi „atat cat este nevoie”, fara a preciza o valoare.
Alico va pune accent in acest an pe profesionalizarea si informatizarea distributiei. Din iulie, o directiva UE impune licentierea agentilor. In acest sens, pana in prezent, compania a licentiat 500 de agenti.
Tot in acest an, compania va lansa noi produse de protectie si de economisire, dar si un call-center.
Alico opereaza in 54 de tari, avand o experienta globala de peste 85 de ani.
Grupul are birouri, sucursale si companii afiliate deschise in piete emergente sau deja mature din Europa, Asia, Orientul Mijlociu, Africa si America Latina.
Alico are sediul principal in Wilmington, Delaware si birouri centrale regionale in Tokyo, Paris, Atena, Dubai si Santiago, Chile.