- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Alimentele si bauturile se scumpesc cu 15% de sarbatori, retailerii cauta solutii

05 Dec, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Industria alimentara pregateste un "cadou" inedit de sarbatori. Preturile vor creste la majoritatea produselor agro-alimentare cu cel putin 15%, urmare a deprecierii leului si cresterii costurilor de productie, fortand retailerii la negocieri mai dure cu furnizorii si la scaderea marjelor.
Alimentele si bauturile se scumpesc cu 15% de sarbatori, retailerii cauta solutii

Cele mai mari cresteri se anunta la produsele din import, iar din productia autohtona, la cele de panificatie.

Dragos Frumosu, liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), a declarat pentru DailyBusiness ca avertismentele producatorilor privind posibilele cresteri de preturi din aceasta iarna, urmare a cresterii costurilor de productie, au devenit certitudini odata cu deprecierea monedei nationale in raport cu euro.

„Preturile vor creste in toata economia in urmatoarele doua luni”, a estimat Frumosu.

„Primul impact va fi asupra produselor de import (fructe exotice, dulciuri, bauturi etc), acolo unde deprecierea leului se simte cel mai puternic. Apoi va veni valul doi, in ianuarie, cand se vor scumpi produsele de baza (lapte, carne si produse de panificatie – n.r.), iar in ultimul val, in urmatoarele 2-3 luni, vom avea o noua majorare a preturilor la alimente si bauturi, datorata anuntatei scumpiri a carburantilor si energiei electrice, din 2008”, a mai spus Frumosu.

Liderul FNSIA afirma ca apropierea sarbatorilor de Craciun si anticipata crestere a vanzarilor in luna decembrie, va determina producatorii sa ridice tarifele mai repede decat era anticipat.

„La o cerere record pe piata alimentara, in preajma Craciunului, s-ar putea ca majorarile de preturi sa apara incepand cu 15-20 decembrie, iar la unele produse, cresterile de preturi sa fie chiar mai mari, de pana la 25-30%, mizand pe entuziasmul sarbatorilor si pe comportamentul consumatorist al romanilor”, este de parere Frumosu.

Marile retele de retail se feresc sa anunte majorari de preturi

Scumpirea produselor la producatori si importatori se va reliefa in mod direct in preturile la raft, cele pe care le platesc consumatorii. Daca producatorii nu ezita in a anunta majorari de tarife, invocand un cumul de factori economici, retailerii evita sa faca declaratii pe seama acestor evenimente considerate negative si care pot induce o scadere a volumului vanzarilor.

Contactati de catre DailyBusiness, oficialii hipermarketurilor Cora si Auchan nu au facut declaratii pe acest subiect.

„Nu poti, in perioada sarbatorilor, sa vii sa spui, ca hypermarket, sau orice alt magazin alimentar, indiferent de marime, ca maresti preturile. Dimpotriva, avand in vedere ca este o perioada de vanzari record, incerci sa te promovezi, nu sa iti faci publicitate negativa”, a declarat analistul economic Cristian Dinulescu.

Totusi, scumpirile de produse vor fi greu de tinut departe de rafturile retailerilor. Andreea Mihai, directorul de marketing Carrefour Romania, admite ca in prima parte a anului viitor ar putea aparea scumpiri, insa nuanteaza, spunand ca acestea vor fi evitate in perioada sarbatorilor de iarna.

„Noi incercam, prin discutii cu furnizorii, sa mentinem nemodificate preturile pentru acest sfarsit de an. Cel mai probabil, majorarile se vor simti in prima parte a anului viitor”, a precizat Mihai, pentru DailyBusiness.

Ea spune ca orice crestere de preturi are ca si consecinta directa scaderea profitabilitatii pentru categoriile afectate de majorari.

„Din punctul nostru de vedere, consumatorul este cel mai afectat de deprecierea monedei nationale, din cauza cresterii pretului produselor importate. In acelasi timp, deprecierea leului si cresterea pretului determina pentru anumite produse vanzari cu marja extrem de mica pentru a putea mentine preturile la nivelul redus”, a precizat Mihai.

Cauzele scumpirii: deprecierea leului si cresterea preturilor la carburanti

Patronatele din industria alimentara spun ca majorarile de preturi sunt motivate de cresterea costurilor de productie in care doi factori sunt primordiali. Primul este deprecierea leului, care duce la scumpirea materiilor prime aduse din import, sau dupa caz, la cresterea preturilor produselor importate. Al doilea factor este reprezentat de majorarea preturilor carburantilor, estimata la 20% inca din debutul anului 2008.

Cel mai ieftin carburant ar putea ajunge sa coste, pana la finele lui decembrie, 4 lei pe litru, cu peste o treime mai mult fata de inceputul anului 2007, a declarat recent, pentru DailyBusiness, Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari (ABP).

Motivul este unul cat se poate de simplu, la prima vedere. Pretul barilului de petrol, din care se rafineaza carburantii, a ajuns la un maxim de 99 de dolari in ultima luna, fata de 60-65 de dolari pe baril, cat era asta vara.

„Nu vom mai vedea preturi sub 4 lei pe litru la benzina, in acest sfarsit de an. Preturile vor creste esalonat, cate putin in fiecare saptamana, asa cum se intampla acum. Marile companii au luat aceasta decizie pentru a evita aparitia unor socuri puternice in economie, din cauza valului de scumpiri”, a spus Ion Tache.

„Cresterea preturilor carburantilor, daca va ajunge la un asemenea nivel, se va simti in primul rand in transporturi. Se vor scumpi inevitabil transportul rutier, feroviar, iar apoi vor urma scumpiri in lant, de la energie si pana la produsele din cosul zilnic”, a declarat si Aurelian Leca, presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului Roman.

Potrivit lui Dragos Frumosu, liderul FNSIA, celor doi factori, deprecierea leului si cresterea preturilor carburantilor, li se vor adauga anuntata crestere a pretului la energie, ce va interveni la inceputul anului viitor.

„In conditiile in care costurile de productie vor creste accentuat, majorarile de preturi in economie vor fi inevitabile. Singura sansa pentru o limitare a efectelor acestora ar fi reducerea TVA-ului la alimente”, spune Frumosu.

Problema TVA-ul la alimente a devenit, de altfel, lait-motivul industriei alimentare. Patronii din industrie, de la cei din sectorul panificatiei, prelucrarii carnii si lactatelor, cu totii cer de luni de zile reducerea TVA, de la 16% la 6-7 procente.

Masura, spun ei, ar putea duce la mentinerea preturilor la nivelul actual si chiar la o scadere a acestora. Guvernul respinge insa reducerea taxei pe valoarea adaugata, motivand faptul ca o astfel de decizie ar afecta in mod puternic incasarile bugetare.

Trendul ascendent este prezent in toata Europa

O explicatie privind majorarea preturilor la produsele agro-alimentare vine inclusiv de la Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale. Intr-o declaratie facuta recent la un simpozion pe teme de capital, Isarescu a declarat ca majorari insemnate de preturi, in special la produsele agro-alimentare, au loc peste tot in lume si urca inflatia, iar Romania nu este un caz izolat din acest punct de vedere.

„Omenirea intra intr-o alta etapa”, a declarat Isarescu. In perioada anterioara, importurile aveau un efect de temperare asupra preturilor. „Acest efect de temperare a disparut”, a spus Isarescu, mentionand ca au loc cresteri de preturi la produsele alimentare si in Europa si peste tot in lume.

In plus, „Romania are inca o agricultura dependenta de natura, nereformata”, asupra careia calamitatile naturale au un efect masiv, iar acest lucru se vede imediat in indicele inflatiei, in care alimentele au o pondere mare.

Intreaga Europa se confrunta in prezent cu cresterea preturilor la alimente.

„Preturile la lapte, unt si fainoase au crescut deja in medie cu 20% pana la 25%. In prezent, impactul va fi simtit de consumatori la preturile produselor derivate, precum iaurturile, branzeturile sau cerealele pentru micul dejun, care este de asteaptat sa creasca pana la sfarsitul anului cu 10%”, a explicat recent Jean-Pierre Roelands, directorul comercial a lantului belgian de supermarketuri Colruyit.

Cauza acestei cresteri este marirea preturilor materiilor prime agricole la nivel mondial. Ea este provocata de cresterea cererii in statele emergente, de recoltele proaste datorate schimbarilor climatice si de avantul pe care il iau biocarburantii, care „absorb” o parte din culturi.

Ascensiunea preturilor alimentare este deja clar vizibila in indicele global al inflatiei in Europa. In Italia, de pilda, pretul painii a crescut cu 7,3% intr-un an, iar cel al pastelor, prin excelenta mancarea nationala, cu 4,5%.

Xavier Durieu, secretar general al Federatiei Europene de Comert en Gross si en Detail (Eurocomert), spune ca europenii vor asista, dupa multe decenii, la o „recuperare a ramanerii in urma” a preturilor putin ridicate la produsele alimentare.

Frumosu: Fenomenul are si efecte secundare

Majorarile de preturi la produsele alimentare vor afecta puternic nu numai vanzarile, ci si productia, estimeaza Dragos Frumosu, liderul FNSIA.

„Majorarea preturilor afecteaza, in acelasi timp, atat cumparatorii cat si producatorii. Si asta pentru ca, in conditiile unor preturi mai mari, vanzarile se reduc, iar asta inseamna ori productie pe stoc, ori o necesara reducere a nivelului productiei”, considera Frumosu.

Preturile din Romania, inclusiv cele la produsele agro-alimentare, au avut o crestere anuala cuprinsa intre 6,6% si 6,85% la finalul lunii octombrie, ca urmare a presiunilor inflationiste cauzate de seceta si scumpirea petrolului pe pietele internationale, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Iar cresterea preturilor s-a reflectat in mod direct in economie. Volumul cifrei de afaceri la produsele alimentare, bauturi si tutun a inregistrat o scadere cu 4,1% in luna septembrie 2007 comparativ cu luna august 2007, conform datelor INS.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ungaria mizează pe BMW și BYD pentru a salva economia în 2024, în ciuda recesiunii din trimestrul 3!
Ungaria mizează pe BMW și BYD pentru a salva economia în 2024, în ciuda recesiunii din trimestrul 3!
Vești proaste pentru români, valul de scumpiri va continua până în 2026. Prețurile polițelor RCA se majorează din nou: ”Tarifele cresc cu cel puțin 30 %”
Vești proaste pentru români, valul de scumpiri va continua până în 2026. Prețurile polițelor RCA ...
România se apropie de intrarea în Schengen. Negocieri finale cu Austria, Predoiu anunță progrese
România se apropie de intrarea în Schengen. Negocieri finale cu Austria, Predoiu anunță progrese
O studentă din Alba a dat lovitura cu o afacere inedită. Bacademia, proiectul care îi ajută pe elevi să promoveze mai ușor examenul maturității
O studentă din Alba a dat lovitura cu o afacere inedită. Bacademia, proiectul care îi ajută pe elevi ...
Frații Păvăl de la Dedeman colaborează cu BCR. Clienții băncii pot primi până la 200.000 de lei finanțare
Frații Păvăl de la Dedeman colaborează cu BCR. Clienții băncii pot primi până la 200.000 de lei ...
Cârnatul Dubai, noua senzaţie virală pe internet. Ce este, de fapt, Dubai-Wurst şi ce conţine
Cârnatul Dubai, noua senzaţie virală pe internet. Ce este, de fapt, Dubai-Wurst şi ce conţine
Arobs, liderul IT pe Bursa de Valori București, raportează un profit de 16 milioane de lei, în scădere cu 42% față de anul trecut!
Arobs, liderul IT pe Bursa de Valori București, raportează un profit de 16 milioane de lei, în scădere ...
Meseria cea mai căutată pe piaţa muncii. Salariul este 10.000 de lei, cursurile costă 1.200 de lei şi durează cinci luni
Meseria cea mai căutată pe piaţa muncii. Salariul este 10.000 de lei, cursurile costă 1.200 de lei ...
Averile candidaților la prezidențiale 2024. Lingouri de aur și un candidat fără niciun venit declarat!
Averile candidaților la prezidențiale 2024. Lingouri de aur și un candidat fără niciun venit declarat!
Cât te costă o centrală termică în 2024. Prețurile explodează. Dispozitivul și montajul îți golesc buzunarele
Cât te costă o centrală termică în 2024. Prețurile explodează. Dispozitivul și montajul îți ...
Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Contribuțiile lor nu mai sunt recunoscute integral!
Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Contribuțiile lor nu mai sunt recunoscute integral!
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi