Principalul motiv ce a determinat aceasta evolutie este reprezentat de cresterea economica: valoarea activelor este in crestere, densitatea populatiei si gradul de penetrare a asigurarilor s-au majorat, adesea chiar in zonele de risc.
„Cele mai multe dintre aceste tendinte s-au manifestat si la nivelul Romaniei, in ultimii 20 de ani”, sustine Rangam Bir, CEO al Allianz-Tiriac Asigurari.
„Am asistat la o crestere economica sustinuta, la majorarea valorii activelor locale si la cresterea densitatii si concentrarii populatiei in zonele urbane. In acest context, in ceea ce priveste potentialele pierderi generate de catastrofe naturale – in particular de cutremure, situatia din Romania este similara cu ceea ce constatam la nivel mondial: valoarea unor asemenea potentiale daune a crescut semnificativ”, a spus Rangam Bir.
Acesta a precizat ca nu la fel stau lucrurile in ceea ce priveste alinierea la tendintele globale – si in special la ceea ce constatam ca se intampla pe pietele dezvoltate – atunci cand discutam de gradul de penetrare a asigurarilor.
„In timp ce nivelul protectiei prin asigurare este destul de ridicat in tarile vestice, Romania mai are un drum lung de parcurs pentru a ajunge sa atinga nivelul mediu al ratelor de penetrare a asigurarilor din statele Uniunii Europene. Fara indoiala, protectia prin asigurare a inregistrat si in Romania o tendinta de crestere pronuntata, dar numarul de proprietati rezidentiale asigurate este inca foarte scazut”, a mentionat seful Allianz-Tiriac Asigurari.
„Sunt convins ca aceasta situatie se va schimba in viitor si speram ca ritmul de crestere al penetrarii asigurarilor sa fie unul alert, cu atat mai mult cu cat este bine cunoscut faptul ca Romania are o expunere ridicata la riscuri de catastrofe naturale, precum cutremur si inundatii”, a adaugat Rangam Bir.
Cele mai mari cutremure din perioada 2000-2011
[img=1329][/img]
Cel mai mare cutremur din perioada 2000-2011 s-a produs in nordul Sumatrei, pe 26 decembrie 2004, avand 9,1 grade pe scara Richter. In urma acestui dezastru au murit aproape 228.000 de persoane.
Al doilea, ca intensitate, este cel produs pe 11 martie 2011 in Japonia, de 9 grade pe scara Richter. Inca nu se stie numarul total al decedatilor, insa estimarile privind valoarea daunelor ce urmeaza sa fie platite de companiile de asigurari urca pana la 60 miliarde de dolari.
Un alt seism important in ceea ce priveste numarul persoanelor care si-au pierdut viata este cel din Haiti, din 1 decembrie 2010, cand s-au raportat 222.570 de morti. Insa acest cutremur nu a fost foarte puternic, avand 7 grade pe scara Richter.
Astfel, specialistiii Allianz evidentiaza faptul ca, in ultimul deceniu, cutremurele care au produs cele mai mari pagube nu au fost neaparat cele mai puternice.
Factorii care determina impactul au un grad ridicat de complexitate si includ arhitectura cladirilor, materialele din care acestea sunt construite si structura solului pe care sunt amplasate, gravitatea efectelor secundare asociate cutremurelor, precum tsunami sau incendii si lipsa pregatirii pentru astfel de evenimente.
„Un management adecvat al riscului inainte de producerea evenimentului si pregatirea pentru un potential dezastru natural au fost identificati drept factori cheie pentru reducerea impactului”, au spus oficialii Allianz.
„Evenimentele teribile precum catastrofele naturale majore subliniaza valoarea si importanta de asigurare pentru societate”, a declarat Clement B. Booth, membru in bordul Allianz. membru al Allianz SE