Totodata, in zona euro acest procent va fi in 2060 de aproape 30%, conform studiului Allianz Demographic Pulse.
Speranta de viata lunga si societatile care imbatranesc fie sunt deja o realitate, fie vor deveni realitate in curand in numeroase tari. Procentul populatiei cu varsta peste 60 de ani, care in Romania este in prezent de aproximativ 20%, va creste conform estimarilor la 39,5% pana in anul 2050. Evolutia pozitiva a longevitatii este in general rezultatul unui enorm progres social si in domeniul medical, spun oficialii Allianz.
„Imbatranirea este o tendinta structurala cu potentiale consecinte sociale si economice dramatice, atat pentru bugetele de stat cat si pentru populatie”, a declarat Alexander Borsch, senior economist international pensions in cadrul Allianz.
Criza financiara a adus subiectul datoria nationala in centrul dezbaterilor politice si in atentia publicului. Programele economice, injectarea de capital si veniturile din taxe in declin au pus o povara enorma asupra bugetelor si finantelor publice in numeroase tari, in intreaga lume.
Costurile in crestere legate de varsta populatiei reprezinta un fenomen global
Problema imbatranirii nu cunoaste granite sau vreun alt fel de limite. Pensiile si serviciile de sanatate sunt, in mod evident, cele mai afectate domenii. In Romania, se anticipeaza ca cel mai mult vor creste cheltuielile cu pensiile, cu peste 9 puncte procentuale din PIB intr-un interval de circa 50 de ani (de la 6,6% din PIB in 2007, la aproximativ 15,8% din PIB in 2060), conform Allianz.
Cu toate acestea, provocarile care rezulta din imbatranirea populatiei vor diferi radical in Uniunea Europeana fata de Statele Unite ale Americii si de Asia, depinzand de sistemele sociale existente.
Noul studiu a mai analizat in detaliu si speranta de viata a populatiei. Pana la finalul anilor ’90, cresterea sperantei de viata si scaderea varstei de pensionare au condus la o crestere semnificativa a timpului pe care oamenii il petrec la pensie. In tarile industrializate, barbatii petrec in medie in jur de 20 de ani la pensie. Pensionarii din Franta beneficiaza de cea mai lunga perioada petrecuta la pensie, cu o medie de 24 de ani, comparativ cu 16,8 ani in Elvetia.
Studiul a evidentiat un aspect clar: societatile care imbatranesc vor impovara finantele statului in intreaga lume. Punerea la punct a unor sisteme de pensii si de sanatate sustenabile si viabile din punct de vedere financiar este esentiala.
Alaturi de Australia, Suedia este tara cu cel mai sustenabil sistem de pensii, conform „Allianz Sustainability Index” si reprezinta un prim exemplu de diversificare a venitului la varsta pensionarii, prin diferiti piloni.
„Sisteme sociale sustenabile si cresterea economica sunt cele doua instrumente principale pentru controlul efectelor imbatranirii populatiei asupra finantelor statului. Daca este stabilit un curs in directia buna, statul isi poate mentine rolul de formator si atentia se poate muta de la provocarile unei societati care imbatraneste, spre noile oportunitati pe care evolutia acesteia le ofera. Crearea unor sisteme sustenabile de asigurari sociale si dezvoltarea produselor private de planificare sunt cerintele de baza pentru o pensie solida din punct de vedere financiar pentru generatiile actuale si viitoare”, a concluzionat Borsch.