Compania a incheiat primele sase luni din 2011 cu un profit inainte de impozitare de 5,5 milioane de lei, calculat in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IFRS). In intervalul similar al anului trecut, asiguratorul a avut un profit operational de [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/profitul-allianz-tiriac-asigurari-s-a-redus-cu-19-in-s1-la-14-8-mil-lei-47226/]14,8 milioane de lei[/url].
Veniturile totale din activitatea de asigurari generale si de viata s-au situat la 460,3 milioane de lei, evidentiind o scadere cu 15 procente comparativ cu subscrierile de 542,9 milioane de lei venituri din prime brute subscrise in aceeasi perioada din anul anterior.
„Portofoliul nostru isi schimba structura, iar efectele acestor transformari se resimt atat la nivelul veniturilor, cat si al profitabilitatii. Continuam sa inregistram o evolutie pozitiva a volumului de subscrieri pe segmentele non-auto, inclusiv pe asigurari de viata, in timp ce clasele auto inregistreaza contractii. In ceea ce priveste profitabilitatea, dupa ce am reusit ne imbunatatim nivelul daunalitatii pe toate clasele de asigurari generale, ne concentram eforturile pentru a ne imbunatati eficienta operationala”, a declarat Rangam Bir, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.
In primele sase luni din 2011, valoarea primelor brute subscrise din activitatea de [b]asigurari generale[/b] a fost de 410 milioane de lei, cu 17% mai putin decat in acelasi interval din 2010. Clasele de asigurari non-auto isi continua evolutia pozitiva, inregistrand, cumulat, o crestere de circa 5 procente, pana la un nivel semestrial al subscrierilor de 120 milioane de lei.
Liniile auto sunt insa cele care, detinand cea mai ridicata pondere in portofoliu (chiar daca in scadere, de la 77% in S1 2010, la 71% in S1 2011), au determinat nu doar tendinta evolutiei afacerilor de asigurari generale ale companiei, ci si amplitudinea cu care s-a manifestat aceasta tendinta. Volumul subscrierilor semestriale de asigurari auto (Casco si RCA, cumulat) a scazut pana la valoarea de 290 milioane de lei.
In ceea ce priveste activitatea RCA, diminuarea volumului de afaceri este rezultatul promovarii politicilor conservatoare de subscriere prudentiala pe aceasta clasa de asigurari care, in mod traditional, este generatoare de pierderi la nivelul pietii si, in plus, in aceasta prima jumatate a anului curent a fost marcata de o concurenta foarte severa in ceea ce priveste preturile practicate. Masurile de subscriere prudentiala luate de managementul Allianz-Tiriac au determinat o [b]imbunatatire a ratei daunei pentru portofoliul RCA[/b] si este de asteptat sa genereze rezultate pozitive pentru acest segment intr-un interval de maxim doi ani, au spus oficialii companiei.
„Piata non-life continua sa fie una
Activitatea de [b]asigurari de viata[/b] a avut o evolutie pozitiva, primele brute subscrise evidentiind o crestere de 8 procente, de la 46,9 milioane de lei in primele 6 luni din 2010, la 50,6 milioane de lei in semestrul unu din 2011.
Cresterea valorii subscrierilor pe segmentul de asigurari de viata a fost sustinuta de vanzarile de noi polite traditionale. In acest moment, pentru prima data de la lansarea operatiunilor de asigurari de viata ale Allianz-Tiriac (in anul 2001), produsele traditionale cu capitalizare si garantii investitionale au depasit ca pondere in portofoliul companiei produsele de asigurari legate de investitii, tip unit-linked (pentru care riscul investitional este in sarcina clientului).