In acelasi timp, profitul operational a fost de aproximativ 8 milioane de lei.
„Anul 2010 a fost unul plin de provocari pentru toti jucatorii de pe piata asigurarilor. Efectele directe si indirecte ale manifestarii recesiunii s-au facut simtite la nivelul afacerilor derulate de Allianz-Tiriac Asigurari. Am traversat o perioada in care masurile de austeritate luate de Guvern si de intreaga populatie a Romaniei au avut un impact relevant asupra volumului primelor brute subscrise de companie. Concomitent, nivelul profitabilitatii a fost influentat negativ in principal din doua directii: majorarea TVA, respectiv continuarea cresterii obligatiilor de plata pentru vatamari corporale acoperite de politele RCA”, a declarat Rangam Bir, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.
Cresterea intempestiva a ratei TVA a incarcat volumul costurilor, atat in ceea ce priveste cheltuielile operationale, dar mai ales la nivelul obligatiilor de plata cu despagubirile.
In ceea ce priveste pretentiile de indemnizare a vatamarilor corporale/daunelor morale aferente politelor RCA, Allianz-Tiriac a resimtit o acutizare a tendintelor de crestere a acestora. Aceasta evolutie reprezinta un semnal negativ pentru intreaga industrie a asigurarilor, tinand cont de efectele pe care le propaga nu doar pe termen scurt, ci pe termen mediu si lung asupra indicatorilor de profitabilitate a activitatilor de asigurari auto. Segmentul asigurarilor auto, ce include RCA si Casco, genereaza cel mai mare volum de despagubiri platite anual de asiguratori.
Activitatea de asigurari generale
In 2010, Allianz-Tiriac a obtinut venituri din prime brute subscrise de 940 milioane de lei pe segmentul asigurarilor generale, in scadere cu peste 20 de procente fata de subscrierile de 1,198 miliarde de lei inregistrate in 2009.
Determinanta pentru amplitudinea comprimarii afacerilor de asigurari generale ale companiei a fost evolutia clasei de asigurari de avarii si furt auto (Casco), care a inregistrat un volum al subscrierilor anuale in scadere cu aproape 30 de procente. Declinul sectorului de leasing auto din Romania a fost principalul factor generator al contractiei portofoliului Casco al Allianz-Tiriac Asigurari.
Rezultatul corelarii mai riguroase a costului asigurarii de avarii si furt auto cu riscurile asumate de companie a generat in unele cazuri majorari de tarife pentru flote asigurate Casco la Allianz-Tiriac, se arata intr-un comunicat al companiei.
„Am realizat o analiza detaliata a portofoliului de asigurari generale si, in mod constient, am luat decizia sa nu mai sustinem unele segmente generatoare de pierderi, care, sigur ca da, an de an aveau o contributie la realizarea veniturilor companiei, insa in mod constant au inregistrat rate ale daunei foarte ridicate. In schimb, acest proces de
De altfel, numarul clientilor persoane fizice ce au achizitionat polite Casco si RCA de la Allianz-Tiriac a fost mai mare in 2010 comparativ cu 2009, pentru acest segment de clienti compania consemnand si o crestere a volumului anual de subscrieri de asigurari auto.
Aplicarea mult mai riguroasa a principiilor prudentialitatii subscrierilor la nivelul tuturor segmentelor de clienti Casco a generat un efect pozitiv asupra ratei daunei inregistrate de aceasta clasa de asigurari din portofoliul Allianz-Tiriac.
In schimb, la RCA, constatam ca nivelul daunalitatii acestei clase de asigurari s-a mentinut la rate extrem de ridicate, in principal ca urmare a continuarii cresterii accent?ate a pretentiilor de indemnizare pentru tertii despagubiti in baza politelor RCA.
„Per total, daunalitatea portofoliului de asigurari generale a inregistrat o usoara imbunatatire, de circa un punct procentual”, precizeaza directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.
In ceea ce priveste structura acestui portofoliu de asigurari generale la nivelul anului 2010, asigurarile Casco, RCA, respectiv de bunuri si proprietati continuau sa detina cele mai importante ponderi, de 54%, 23% si respectiv 17%.
Activitatea de asigurari de viata
Pe segmentul asigurarilor de viata, Allianz-Tiriac a inregistrat o valoare a primelor brute subscrise de 92 milioane de lei in 2010, cu 7 milioane de lei mai putin decat cu un an inainte.
„Am reusit stabilizarea portofoliului de asigurari de viata si am obtinut chiar o imbunatatire a vanzarilor de polite noi in ultimul trimestru al anului, tendinta care a fost sustinuta si de lansarea de noi produse de asigurari de viata Allianz-Tiriac”, a explicat Rangam Bir.
„2011 va continua sa fie un an plin de provocari pentru piata asigurarilor din Romania. Eventuala iesire din recesiune a economiei ar putea sa isi faca simtite efectele la nivelul industriei de asigurari cu un decalaj de cel putin 6 luni. In aceste conditii,obiectivul nostru va fi acela de a ne consolida portofoliul si pozitia pe piata, intr-o perioada in care oportunitatile de crestere vor fi limitate. Trebuie sa ramanem concentrati asupra profitabilitatii pentru a traversa aceasta perioada dificila”, a conchis Rangam Bir.
La nivel de grup, Allianz si-a marit profitul net cu 12% anul trecut, la 5,2 miliarde de euro, in timp ce veniturile au crescut cu 9,3%, la 106,5 miliarde de euro, conform raportului publicat de Allianz.