Acest fond este destinat in general celor care doresc performante folosind o strategie investitionala echilibrata, se precizeaza intr-un comunicat Allianz Tiriac, fara a fi oferite detalii privind targetul, cifra de afaceri si potentialul AZT Moderato.
Allianz -Tiriac Pensii Private incepe vanzarile pentru primul fond de pensii facultative cu un numar de peste 2.200 de agenti de marketing, deja avizati de CSSPP. Allianz Tiriac Pensii Private intentioneaza sa cresca numarul agentilor la 3.500 pana la sfarsitul lunii iunie.
La AZT Moderato pot contribui toti angajatii sau persoanele care obtin venituri asimilate salariilor, contributiile la un fond de pensii facultative fiind deductibile din impozitul pe venit in limita a 200 euro pe an.
Societatea isi propune sa ofere curand si alte fonduri de pensii facultative, in acest sens fiind deja depusa, spre aprobare, la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), documentatia pentru al doilea fond de pensii facultative, AZT Vivace.
Primele trei companii pe o piata ce va ajunge la 10 miliarde de euro
AZT Moderato (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private), ING Clasic (administrat de ING Asigurari de Viata) si Pensia mea (administrat de Aviva Romania) sunt primele trei fonduri de pensii private facultative (pilonul III) ce au primit autorizarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si care pot incepe sa atraga clienti.
La pensiile facultative pot contribui toti angajatii cu varsta de maximum 52 de ani si jumatate, care sa le permita sa plateasca timp de 90 de luni, pana la 60 de ani, o contributie lunara de maximum 15% din veniturile brute. Legea permite o deducere fiscala din baza de impozitare de cate 200 de euro, atat pentru angajat cat si pentru angajator.
Conform estimarilor din piata, in primul an de functionare, sistemul pensiilor private va valora 150 de milioane de euro in active administrate. De asemenea, in primii trei ani, piata va ajunge la 1 miliard de euro, ritmul urmand sa se accelereze pana la 10 miliarde de euro dupa primii zece ani de functionare.
Randamentele pensiilor vor fi mai mari decat in alte domenii, odata cu temperarea inflatiei, a scaderii dobanzilor de pe piata bancara si a profitabilitatii de pe piata imobiliara, a precizat recent presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.
In opinia lui Oancea, impactul pilonului III, al pensiilor facultative, la nivelul companiilor se va resimti in 2008, dupa ce se va termina perioada de aderare la asa numitul pilon II, sistemul de pensii private obligatorii. De altfel, unele companii de gestionare de fonduri de pensii din cele cinci care au solicitat autorizare pentru pilonul II vor sa administreze si pilonul III, a mai spus Oancea.