„Unele banci au anuntat rezultate financiare peste asteptari, piata lichiditatilor functioneaza mai bine, iar promisiunile guvernelor in ceea ce priveste cheltuielile publice incep sa dea roade”, a spus Almunia.
Comisarul a adaugat ca, in timp ce masurile guvernamentale de sprijinire a economiilor cresc deficitele, „marjele de manevra dispar chiar si pentru cei care le-au avut”.
Acesta a mai spus ca impactul sprijinului acordat bancilor a fost cu precadere mai intens in Marea Britanie si Irlanda, in timp ce in Spania acesta a fost mai scazut. Bancile din Italia „din fericire, nu au avut nevoie de interventii majore. Nu au existat probleme pana acum”, a adaugat Almunia.
Banco Popolare este singura institutie bancara italiana care a beneficiat de ajutor guvernamental, tradus prin emiterea de obligatiuni, dar si alti creditori sunt asteptati sa ceara sprijin similar in urmatoarele saptamani.
Almunia este de parere ca reprezentantii guvernelor trebuie sa ia masuri pentru scaderea ratei somajului, in primul rand, dar ca si Comisia Europeana ar trebui sa participe la astfel de actiuni.
„Exista tensiuni pretutindeni. Pentru rezultate concrete, avem nevoie de un dialog solid”, a adaugat acesta.