Costul creditului include dobanda, comisioanele, asigurarile aferente creditului si alte eventuale taxe.
Suma lunara pe care va trebui sa o achite un debitor care a contractat un credit fara avans va fi mai mare decat cea suportata de o persoana care a imprumutat aceeasi suma platind si un avans, atunci cand perioada de contractare a creditului este aceeasi, dat fiind ca debitorul care nu a achitat avans are de rambursat o suma mai mare, au explicat reprezentantii bancii.
Pe 14 mai, Alpha Bank Romania a devenit prima institutie financiara ce acorda imprumuturi dupa normele proprii de creditare, in urma obtinerii avizului Bancii Nationale. Cele mai importante noutati introduse de banca in procesul de creditare au fost reducerea avansului minim standard si cresterea gradului maxim de indatorare.
Astfel, gradul de indatorare a crescut de la 40% la 65%, in cazul persoanelor cu venituri nete lunare mai mari de 1.500 de euro, pentru ceilalti gradul maxim de indatorare devenind 55%. Banca a introdus totodata un avans standard de 15%, cu posibilitatea de a fi redus si mai mult, in functie de valoarea tranzactiei si a garantiilor imobiliare, oficialii bancii declarand ca banca va putea acorda chiar si credite cu avans zero.
Pe de alta parte, in urma cu cateva zile, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a atentionat ca dobanda aferenta creditelor fara avans poate fi extrem de impovaratoare pentru debitor.