Parcul de tramvaie al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) contine un numar de 533 de tramvaie. Primaria Capitalei va organiza anul viitor o licitatie pentru achizitia a 100 de tramvaie, potrivit reprezentantilor RATB.
Printre ultimele achizitii care au vizat innoirea parcului RATB se numara cumpararea a 500 de autobuze Mercedes Citaro, in valoare de circa 100 de milioane de euro.
Totodata, tramvaiele producatorului francez ar putea rula pe strazile din Ploiesti, daca Alstom va castiga licitatia organizata de primarie in luna ianuarie a anului viitor.
Compania franceza ar putea oferi pe langa vehiculele feroviare, a caror perioada de amortizare este de 30 de ani, si servicii de mentenanta.
Alstom Transport, producatorul trenului de mare viteza, TGV, a adus joi o macheta de tramvai Citadis la scara reala in Bucuresti, dupa ce a fost prezentata luna aceasta la Ploiesti si la Sinaia.
Potrivit Alstom, tramvaiele Citadis au un consum redus de energie, minim 85% rata de reciclare, nivel foarte redus de zgomot, podea joasa, spatii dedicate pasagerilor in carucior, carucioarelor pentru copii si bicicletelor.
Aceste tramvaie aduc suplimentar o noutate in domeniu, sistemul APS, o tehnologie proprietara Alstom, care permite tramvaiului sa ruleze fara a folosi cablurile de alimentare de inaltime, alimentandu-se in schimb de la o a treia sina incorporata in calea de rulare a tramvaiului.
„Modelul Citadis este unul dintre cele mai de succes, iar vanzarile acestuia au depasit recent 1.100 bucati”, a declarat Gabriel Stanciu, director general Alstom Transport Romania.
In Romania, grupul Alstom este prezent prin ambele divizii de afaceri, in domeniul productiei de energie si al transporturilor.
Alstom Transport asigura mentenanta si intretinerea vagoanelor de metrou din Bucuresti, a transferat in Romania linia de fabricatie a vagoanelor de calatori tip AVA 200 si a modernizat in Romania 100 de vagoane si 20 de locomotive pentru CFR Calatori.
Alstom produce unul din patru vehicule de metrou in lume si unul din trei vehicule de tramvai.
Autoritatile din domeniul transporturilor din lume au cheltuit numai anul trecut 3,8 miliarde de euro pentru dezvoltari in transportul cu tramvaiul, potrivit studiul de piata UNIFE 2007, si se asteapta o rata anuala de crestere de 3,7% pentru urmatorii zece ani.
In perioada 2003 – 2005, cea mai mare dezvoltare de acest gen s-a realizat in Europa de Vest (investitii de 2,2 miliarde de euro), iar regiunea mult mai mica a Europei de Est (468 milioane de euro), se afla doar putin in urma Americii de Nord (529 milioane de euro).