„In domeniul economic, atat Marea Britanie, cat si Romania se confrunta cu provocarea relansarii economice, subiect fata de care avem o abordare similara. Noi sprijinim programul FMI in Romania si eforturile autoritatilor de la Bucuresti de a reduce deficitul bugetar. Guvernul de la Londra are un obiectiv similar. In plus, consideram de ambele parti ca dezvoltarea schimburilor comerciale este esentiala pentru relansarea economica si crearea de locuri de munca”, a spus ambasadorul in cursul primei conferinte de presa pe care a sustinut-o de la preluarea mandatului.
Ambasadorul a spus ca s-a intalnit cu investitori britanici si la Bucuresti. dar si la Londra. „Consider ca ei au o perspectiva pozitiva in ceea ce priveste piata Romaniei. Este o perspectiva lunga. Cu siguranta recesiunea este o problema pentru investitori pe termen scurt. Dar pe termen lung exista un potential mare in Romania pe care investitorii britanici il recunosc”, a explicat Martin Harris.
El a mai spus ca dezvoltarea comertului intre cele doua state va constitui o prioritate a mandatului sau.
„Este foarte important ca Romania continua sa urmeze programul FMI, ca semnal pentru investitori”, a spus el.
„Noi avem si in Marea Britanie si in Romania aceeasi provocare: cum sa reducem deficitul bugetar. Felul in care vom aborda aceasta provocare comuna este o chestiune pentru fiecare tara.
Nu pot comenta situatia aici, in Romania. Este o situatie economica deosebita aici”, a adaugat el.
Ambasadorul a invitat insa companiile romanesti sa investeasca in Marea Britanie, precizand ca noul Executiv de la Londra a creat conditii favorabile in acest sens, prin reducerea impozitului pe profit. „Eu cred ca este un climat foarte potrivit pentru companiile romanesti in Marea Britanie, pentru ca noul Guvern tocmai a redus taxele pe profit”, a spus el.