Organizatia atrage atentia autoritatilor ca eliminarea plafonarii bazei de calcul a contributiilor sociale are efecte negative, atat asupra investitorilor care doresc sa atraga forta de munca performanta prin plata unor salarii corespunzatoare, cat si asupra Romaniei, care se confrunta cu un exod masiv de specialisti si manageri performanti, mentioneaza NewsIn.
Organizatia sustine ca Guvernul trebuie sa amelioreze colectarea veniturilor la bugete si controleze riguros al cheltuielilor bugetare, in vederea reducerii deficitelor.
Conform AmCham Romania, consultarea si dialogul dintre institutiile guvernamentale si mediul de afaceri s-a inrautatit, in special in ceea ce priveste legislatia fiscala si contributiile sociale. Adoptarea unor legi fara consultarea prealabila a comunitatii de afaceri, creeaza confuzii in randul investitorilor, sustine organizatia.
AmCham sustine ca este nevoie de dialog intre reprezentantii mediului de afaceri si institutiile guvernamentale si de respectarea principiilor stabilitatii si predictabilitatii legislative, pentru a avea un mediu de afaceri sanatos si competitiv, care ar putea conduce la atragerea unui volum ridicat de investitii straine necesare sustinerii cresterii economice si inlaturarii saraciei.
Camera de Comert Americana considera ca Romania este o tara cu fiscalitate ridicata in ansamblu, daca se ia in vedere, pe langa taxa unica si nivelul celorlalte contributii pe care trebuie sa le plateasca atat angajatii cat si angajatorii.