In prezent, cota unica de impozitare a veniturilor si profiturilor este de 16%.
„Aceasta abordare a politicii fiscale se impune pentru mentinerea competitivitatii Romaniei la nivel regional si pentru fiscalizarea economiei gri”, se arata in comunicatul organizatiei.
„Credem ca mentinerea cotei unice contribuie la asigurarea stabilitatii si predictibilitatii mediului de afaceri, atat de necesare in Romania, iar plafonarea contributiilor sociale la introducerea unui echilibru intre contributiile platite si serviciile sociale de care contribuabilul poate beneficia. Mai mult, la nivel social o cota de impunere progresiva va afecta in principal clasa de mijloc, un segment important al populatiei active care are deja un aport seminificativ la bugetul de stat”, a declarat Sorin Mindrutescu, presedintele AmCham Romania.
Avand in vedere ca in anul 2009 rata implicita a TVA, calculata ca raport intre incasarile din TVA si consumul privat, a fost de 10,8% comparativ cu 19% cat a fost rata legala, in opinia AmCham Romania este esential ca eforturile autoritatilor pentru cresterea veniturilor bugetare sa fie directionate in primul rand spre imbunatatirea capacitatii de colectare si administrare a veniturilor la bugetul de stat.
AmCham Romania subliniaza ca modificarile politicii fiscale trebuie sa vizeze modernizarea sistemului fiscal in ansablu, asigurand totodata un mediu de afaceri stabil si favorabil mentinerii investitorilor prezenti. De asemenea, trebuie gasite mijloacele optime pentru atragerea de noi investitii in economie.
In acest sens, AmCham Romania solicita autoritatilor mentinerea cotei unice ca parte importanta a competitivitatii regionale a tarii noastre, cu atat mai mult cu cat concuram cu state cu regimuri fiscale mai favorabile, stabile si predictibile, se mai arata in comunicat.
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este una dintre cele mai importante organizatii profesionale de afaceri cu o contributie semnifcativa ca partener al autoritatilor romane in elaborarea de legi si reglementari cu efecte asupra mediului de afaceri din Romania.
AmCham Romania reprezinta peste 300 de membri – companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde de dolari si mai mult de 150.000 de locuri de munca create. AmCham Romania este afiliata la Camera de Comert a SUA si membra a Consiliului European al Camerelor de Comert Americane.