- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Amendă în valoare de 10.000 de lei pentru cei care au automate de cafea. Obligațiile care trebuie respectate

02 Oct, 19:09 • Amarie Giorgiana
Cei care dețin automate de cafea pot lua amendă în valoare de 10.000 de lei dacă nu respectă o regulă importantă. De marți, 1 octombrie, cei care le dețin sunt obligați să aibă case de marcat.
Amendă în valoare de 10.000 de lei pentru cei care au automate de cafea. Obligațiile care trebuie respectate

Cei care dețin automate de cafea pot lua amendă în valoare de 10.000 de lei dacă nu respectă o regulă importantă. De marți, 1 octombrie, cei care le dețin sunt obligați să aibă case de marcat. Măsura a fost impusă pentru a combate evaziunea fiscală și acest segment de piață, notează News Week.

1.000 de lei amendă pentru cei care au automate de cafea

Unele voci din domeniu susțin că unele afaceri urmează să fie închise. Asta, pentru că nu vor mai fi rentabile odată cu impunerea caselor de marcat, care vor fi obligatoriii atât pentru automate de cafea, cât și pentru alte băuturi, mâncare sau spălătorii de tip self-service.

„O casă de marcat costă între 100 și 150 de euro, la care se adaugă niște costuri birocratice de a înregistra aceste fiscalizări și de a face instalarea. Foarte mulți, de asta își vând afacerea, pentru că le e frică că nu mai pot să bage banul direct în buzunar fără să-l declare. Sunt de vânzare în acest moment multe bussines-uri”, a declarat Adrian Dinu, director general companie fiscalizare vendomate, conform ȘtirileProTV.

Citește și: Marcel Boloș, anunț de ultimă oră. Schimbările fiscal-bugetare care se aplică în România din 2025

„Soluţia propusă iniţial de ANAF sau varianta pe care o cereau ei pentru fiscalizare era compatibilă cu puţine dintre echipamentele disponibile în piaţă. A fost nevoie să adăugăm nişte piese noi în echipamente care au necesitat o soluţie tehnică complexă, testarea pentru a funcţiona împreună cu echipamentele existente si după cerinţele ANAF. A fost un proces costisitor. În momentul de faţă nu funcţionează sau e în proces de a o face funcţională”, a declarat Bogdan Nedelcu, antreprenor spălătorie auto, potrivit Observator.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a încercat să justifice reacțiile negative ale celor care au afaceri spunând că măsura a fost anunțată în urmă cu 2 ani.

„Cei care au astfel de aparate ştiau că a fost amânat de nenumărate ori şi că termenul de 1 octombrie nu se amână, fiind o obligaţie care a fost anunţată de 2 ani de zile”, a spus acesta.

Citește și: Marcel Boloș preconizează un deficit exploziv de 8%! Amnistia fiscală, o măsură fără garantii!