Conform ordonantei, bancile trebuie sa le ofere clientilor contractele de credit inca din faza pre-contractuala, impreuna cu o simulare de costuri, sa prezinte costurile totale ale creditului in orice forma de publicitate, sa mentioneze in contract toate comisioanele percepute, aferente produsului financiar si sa nu majoreze comisioanele pe perioada derularii contractului de credit, relateaza NewsIn.
In cazul dobanzii variabile, bancile trebuie sa prezinte indicii in functie de care variaza aceasta, precum si formula de calcul. Acestea nu pot modifica prevederile contractuale fara incheierea unui act aditional, acceptat de client si trebuie sa ii notifice pe acestia cu 30 de zile inainte sa decida modificarea unilaterala a clauzelor contractuale referitoare la costuri.
Conform lui Dan Vlaicu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, actul normativ urmareste sa asigure un grad inalt de protectie a consumatorului de servicii financiare, astfel incat sa sporeasca increderea consumatorilor in contractele pe care le incheie cu furnizorii de servicii financiare bancare si nebancare.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va prelua atributiile de control de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), in cazul creditului de consum si al creditului ipotecar.