Administratia Obama a estimat initial ca programul de salvare a sistemului bancar, Troubled Asset Relief Program, in valoare de 700 miliarde de dolari (compus din infuzii de lichiditate, capital si garantii de stat) va avea costuri finale directe suportate de la bugetul de stat de 341 miliarde de dolari, relateaza Mediafax.
Insa, potrivit sursei citate, acest cost poate fi redus cu 200 miliarde de dolari, la 141 miliarde de dolari.
„Aceasta imbunatatire este determinata de randamentele mai bune decat ne-am fi asteptat ale investitiilor realizate de Trezorerie pentru stabilizarea sistemului, dar si de situatia mai pozitiva, care permite guvernului sa nu mearga pana la limita de sus a programului de 700 miliade de dolari”, a afirmat oficialul.
Congresul a aprobat programul TARP in ultima parte a anului trecut, la apogeul crizei financiare, pentru a permite guvernului sa recapitalizeze bancile aflate in dificultate si sa garanteze activele acestora pentru a reda incredere investitorilor.
Programul nu s-a bucurat niciodata de sustinere din partea publicului, administratia cautand sa accentueze orice „veste buna” care ar putea ameliora dezaprobarea generala determinata de salvarea bancilor pe banii contribuabililor.
Odata cu redresarea pietelor financiare si alinierea bancilor „la coada” pentru rambursarea datoriilor catre stat, Trezoreria va castiga spatiu de manevra si ar putea analiza daca fondurile alocate TARP si necheltuite ar putea fi folosite in alte scopuri, precum crearea de locuri de munca si reducerea deficitului bugetar.
Deficitul bugetar al Statelor Unite a atins un maxim istoric de 1.400 miliarde de dolari in anul fiscal 2009 si ar putea inregistra un nivel similar in urmatoarea perioada de raportare financiara, din cauza necesarului urias de finantare al statului.
Bancile fac eforturi pentru a rambursa rapid ajutoarele de stat si a iesi de sub restrictiile impuse de guvern companiilor sprijinite cu fonduri publice, care le reduc competitivatea in raport cu rivalii care au scapat „de sub papucul autoritatilor”.
Bank of America a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa returneze ajutorul de stat de 45 miliarde de dolari incasat la inceputul anului. Dupa aceasta plata, guvernul va fi recuperat 116 miliarde de dolari din banii cheltuiti pe programul TARP.
Trezoreria estimeaza ca suma va creste la 175 miliarde de dolari pana la finele anului viitor.
Citigroup incearca totodata sa convinga guvernul sa accepte rambursarea ajutorului de stat de 20 miliarde de dolari „inainte ca fereastra disponibila pentru lansarea unei vanzari de actiuni sa se inchida la mijlocul saptamanii viitoare”.