Potrivit Codului de Procedura Fiscala, prin poprire se intelege mecanismul de executare silita prin care sunt urmarite veniturile sau orice suma de bani, titluri de valoare sau bunuri, detinute sau datorate debitorului fiscal de catre terte persoane (tert poprit) sau pe care acestea le vor datora in viitor.
„Am extins metoda tertului poprit”, a declarat Sorin Blejnar.
„Anul acesta am dat o tematica prin care oblig inspectorii care efectueaza controale fiscale ca, in momentul in care se duc la o societate comerciala si constata debite de plata sau sume suplimentare, sa verifice si datoriile pe care le are cu alte firme si in acest sens sa demareze procedurile de executare silita prin poprire a tertilor. Din luna aprilie, de cand am stabilit aceasta tematica, si pana la finele lunii iulie, 781 de contribuabili au fost terti popriti”, a aratat seful ANAF.
Agentia a efectuat in primele 8 luni ale anului 57.688 de verificari la persoane juridice, in care au fost stabilite obligatii suplimentare de plata in suma de 3,9 miliarde de lei (910 mil. euro), reprezentand diferente din impozite, taxe, contributii si altele.
Din totalul controalelor efectuate de la inceputul anului, organele de inspectie fiscala au dispus masuri asiguratorii sub forma popririi asiguratorii si a sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor proprietate a debitorului, precum si asupra veniturilor acestuia, la un numar de 1.059 contribuabili pentru suma totala de 1,116 miliarde de lei.
Potrivit ANAF, ca urmare a inspectiilor efectuate in aceeasi perioada, pierderea fiscala s-a diminuat cu suma de 1 miliard de lei (23,3 mil. euro), valoarea acesteia crescand practic de peste doua ori fata de cea inregistrata in perioada similara a anului trecut, de 416 milioane de lei.