- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ANAF dă ultimele vești! Se schimbă modul în care operează poprirea pe venit! Nu va mai reține din veniturile încasate lunar

31 Jul, 17:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
Se va schimba modul în care ANAF operează poprirea pe venit, potrivit unui proiect de ordonanță pregătit de Ministerul Finanțelor. Cum se va modifica?
ANAF dă ultimele vești! Se schimbă modul în care operează poprirea pe venit! Nu va mai reține din veniturile încasate lunar

Se va schimba modul în care ANAF operează poprirea pe venit, potrivit unui proiect de ordonanță pregătit de Ministerul Finanțelor, transmite profit.ro.

Te-ar putea interesa și: ANAF impune taxe persoanelor fără venituri. Cum ajung contribuabilii să achite asigurări sociale fără să fi avut câștiguri

foto: ANAF nu va mai reține din veniturile încasate lunar

ANAF nu va mai reține din veniturile încasate lunar

ANAF va executa suma aflată în cont la momentul introducerii popririi, chiar dacă banii au ca sursă salarii și pensii încasate în trecut, potrivit sursei citate.

Proiectul presupune exceptarea de la urmărirea prin poprire asupra sumelor din conturile bancare deschise a sumelor care reprezintă venituri bănești ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum și ajutoarele sau indemnizațiile cu destinație specială.

ANAF aplică aceste măsuri, atât la plătitorul venitului, cât și la instituția de credit, întrucât acesta nu are cunoștință cu privire la natura sumelor care intră în conturile bancare, respectiv dacă încasările zilnice sunt și de altă natură decât cele din salarii/pensii.

Vor fi asigurate condițiile de subzistență a debitorilor persoane fizice, astfel încât să le fie indisponibilizat doar o treime sau 1/2, după caz, din venituri, conform Codului de procedura civilă.

Ddiferența de venit virată în contul bancar va rămâne la dispoziția debitorilor.

Modificarea alineatului se va mai concentra și pe reglementarea faptului că indisponibilizarea sumelor de natura celor prevăzute le vizează doar pe cele încasate după data și ora la care a fost inființată poprirea.

Astfel, orice sumă existentă în contul bancar la momentul înființării popririi, indiferent că aceasta este de natura salariu/pensie, va face obiectul indisponibilizării și virării în conturile indicate de către organul de executare, menționează sursa citată.

Modificarea pregătită la articolul 236, alineatele (12) și (21) se modifică și vor avea următorul cuprins:

”(12) Pentru stingerea creanțelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriți prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicându-se în mod corespunzător.

Prin excepție, debitorii nu pot fi urmăriți prin poprire pentru sumele prevăzute la alin. (4) încasate în conturile bancare ulterior înființării popririi”.

Te-ar putea interesa și: Escrocherie în numele ANAF! Cum funcționează țeapa care lasă victimele și fără 10.000 de euro