„In selectia lunii iunie au fost cuprinse, in ordinea vechimii, toate deconturile de TVA, urmand a fi solutionate prin restituire deconturile a caror vechime este de pana la data de 27.04.2010”, se arata intr-un comunicat al ANAF, citat de Mediafax.
Astfel, deconturile cu compensare si restituire totalizeaza 662,5 milioane lei, din care se compenseaza suma de 74,4 milioane lei si se restituie suma de 588,1 milioane lei, cele de compensare integrala insumeaza 110 milioane lei, iar deconturile cu compensare partiala 3,4 milioane lei.
Potrivit ANAF, in cazul compensarilor totale sau partiale se solutioneaza toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare, iar in cazul sumelor de restituit, plata efectiva a fost programata in trei transe.
Prima transa, stabilita pentru 7 iunie, este in suma de 117 milioane lei, a doua, care va fi acordata in 21 iunie, insumeaza 177,4 milioane lei, iar a treia, pentru 28 iunie, se ridica la 293,7 milioane lei.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a afirmat la inceputul lunii mai ca arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei, de la 1,5 miliarde de lei la sfarsitul anului trecut.
Arieratele bugetului general consolidat au crescut de la 1,08 miliarde lei in 2008 la 1,5 miliarde lei in decembrie anul trecut, si trebuie sa fie reduse pana la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by incheiat de Romania cu FMI.
De la inceputul acordul stand-by cu Romania, in luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate.
Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord cu mai multe institutii financiare internationale, printre care FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pentru obtinerea unei finantari de aproximativ 20 de miliare de euro.