Începând cu anul 2025, ANAF și băncile pot aplica popriri asupra pensiilor românilor, ceea ce înseamnă că o parte din pensie poate fi blocată pe card, iar pensionarii nu mai pot retrage banii de la bancomat. Poprirea este un mecanism legal de executare silită prin care veniturile debitorului sunt direcționate către creditor pentru a recupera datoriile, iar acest proces poate viza atât sumele existente, cum ar fi salariile și soldul unui cont bancar, cât și veniturile viitoare, precum cele obținute dintr-un contract de muncă, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: ANAF a luat în vizor o nouă categorie de români. Peste 20.000 de oameni trebuie să-și justifice veniturile
Există reguli clare privind procentul din venitul debitorului care poate fi poprit: până la 50% din venitul lunar net pentru obligațiile de întreținere (de exemplu, pensiile alimentare) și până la 33% pentru alte datorii. Dacă o persoană are mai multe popriri simultane pe același venit, suma totală reținută nu poate depăși 50% din venitul lunar net. De asemenea, pentru pensiile sub nivelul salariului minim net, legea prevede protecție, iar poprirea poate viza doar suma care depășește jumătate din salariul minim net.
Legea română stabilește și o serie de venituri care sunt protejate de poprire, pentru a asigura un minim nivel de trai pentru debitor. Printre aceste venituri se numără alocațiile și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru maternitate și deces, bursele școlare, indemnizațiile pentru îngrijirea copilului bolnav și ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă sau pentru șomaj. În plus, orice renunțare voluntară a debitorului la aceste protecții legale este considerată nulă de drept.
Te-ar mai putea interesa și: Capcana legală a ANAF care te poate lăsa fără bani. La ce să fii atent ca să nu pici în plasă