In luna august, pensiile private obligatorii (Pilonul II) vor deveni operationale, companiile de asigurari avand termen pana la sfarsitul lunii noiembrie sa atraga cat mai multi clienti.
Pentru pilonul II vor contribui aproape 3 milioane de angajati. In primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferati 2% din contributia la asigurarile sociale de stat, procentul urmand sa fie majorat cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani.
Potrivit legii, la pensiile obligatorii vor contribui tinerii cu varsta pana in 35 de ani, persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani putand participa optional la acest sistem. Persoanelor peste 45 de ani le este interzisa participarea.
Societatile de administrare de fonduri private pe pilonul II autorizate prealabil de Comisia de Supraveghere a Sistemului de pensii Private trebuie sa se inregistreze la Oficiul National al Registrului Comertului si sa obtina mai apoi autorizarea de administrare a fondului de pensii administrat privat, pentru a deveni administratori ai unor fonduri de pensii obligatorii.