El a mentionat ca importanta nu este atat evolutia PIB, cat felul cum se comporta companiile in timpul crizei.
„Multe dintre procesele pe care le consideram ca fiind generate e criza sunt procese de corectie normala, in conditiile in care evolutia sectorului imobiliar si auto din Romania s-au plasat in topurile de crestere anii anteriori, la nivel european”, a spus analistul financiar, prezent miercuri la un seminar economic.
Ce ar putea face insa companiile pentru a iesi din criza? Dochia considera ca restructurarea activitatii si o atitudine flexibilia in raport cu noile conditii impuse de criza ar fi solutiile castigatoare pentru a supravietui dificultatilor.
Pe de alta parte, deblocarea creditarii ar putea fi un factor cheie al iesirii din criza. Astfel, potrivit lui Cristian Nacu, vicepresedinte Enterprise Investors, in conditiile in care creditarea ar fi relansata, celelalte sectoare ar putea supravietui, deoarece lipsita de finantare, economia nu poate continua sa functioneze.
Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD SocGen, a explicat ca pentru deblocarea creditarii este nevoie ca institutiile de reglementare din sectorul bancar sa flexibilizeze creditarea.
„Bancile sunt unele din cele mai reglementate institutii din lume. Bancile locale, in majoritate detinute de banci straine, nu pot iesi din politica de risc impusa de bancile mama”, a explicat Cercel.
In opinia sa, lichiditatea va incepe la un moment dat sa circule, deoarece bancile nu isi permit sa pastreze mult timp resursele atrase, fara a le fructifica.
Conform datelor prezentate la seminar, comertul, industria si serviciile au fost domeniile cele mai afectate de criza economica. Astfel, din totalul firmelor care au intrat anul trecut in faliment ori s-au confruntat cu insolventa, 53% activau in comert, 35% in industrie, 10% in servicii iar 5% in constructii.