- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: Aprecierea monedei nationale atrage atentia speculatorilor

28 Mar, 14:02 • Redactia DailyBusiness
Leul s-a apreciat cu 9,5% fata de dolarul american si cu 4,5% fata de euro de la inceputul anului, au spus analistii X-Trade Brokers, care au apreciat ca intarirea leului atrage insa atentia speculatorilor.
Analisti: Aprecierea monedei nationale atrage atentia speculatorilor

Leul a castigat 2,8% in martie in fata euro, ducand aprecierea de la inceputul anului la 4,55%. In fata dolarului american, anul 2011 a adus leului un salt de 9,5%, performanta net superioara fiind explicabila prin aprecierea monedei europene fata de dolar.

Euro a fost preferat de investitori in asteptarea deciziei de ridicare a ratei de dobanda de referinta de catre Banca Centrala Europeana, care face mai atractive plasamentele in moneda unica, relativ la cele in dolari.

„Tendinta de apreciere a leului a devenit vizibila de la jumatatea lunii februarie, insa miscarea s-a desfasurat atunci cu pasi mici. Au existat banuieli ale unei interventii discrete din partea BNR, dezmintite de oficiali ai bancii centrale. Saptamana trecuta insa ritmul s-a accelerat puternic. Stabilizarea situatiei din Japonia a dus la o calmare a nervilor si la un apetit in crestere pentru plasamente riscante. Leul a devenit un beneficiar net al acestei atitudini, iar noul acord cu FMI a adus de asemenea incredere”, a declarat Victor Safta, directorul general X-Trade Brokers.

Intarirea leului ajuta BNR in lupta impotriva inflatiei, iar pretul produselor importate, exprimat in lei, ar fi normal sa scada, cu un decalaj de cel putin cateva saptamani.

Pe de alta parte, o serie de produse si servicii din Romania au preturile afisate in euro, astfel ca intarirea leului diminueaza fara intarziere preturile acestora, potrivit analistilor X-Trade Brokers.

Consumatorii interni au de castigat, la fel ca si cei care au de platit rate la credite in euro. Evolutia dezavantajeaza insa exportatorii, ale caror venituri, exprimate in moneda nationala, se diminueaza.

Livrarile la export au fost un factor important de echilibrare in ultimii doi ani, atenuand o cadere care ar fi fost in alte conditii si mai severa.

Luna ianuarie a adus un deficit comercial in scadere cu 60% fata de aceeasi luna din 2010, ritmul de crestere a exporturilor fiind o data si jumatate mai mare fata de cel al importurilor (47,8% fata de 29,4%).

Analistii X-Trade Brokers considera ca, din perspectiva tehnica, leul ar putea intampina pe termen foarte scurt unele dificultati in a depasi nivelul de 4,0375 fata de euro, dar acest palier ar putea fi totusi depasit intr-un orizont de doua-trei saptamani, in lipsa unor socuri majore.

„In functie de conditiile internationale, daca derularea evenimentelor din Japonia, tensiunile din Orientul Mijlociu sau o eventuala intarire a politicii monetare in SUA ar duce la o sporire a aversiunii pentru risc, aceasta ar avea impact negativ si asupra Leului romanesc, impingandu-l din nou inspre palierul 4,20 – 4,25”, a mai spus Victor Safta.

Desi o ajuta in atingerea obiectivului de inflatie, BNR nu poate privi cu totala detasare ceea ce se intampla in piata, iar riscul unui exces speculativ care sa impinga EURRON sub nivelul de 4 nu poate fi ignorat, au spus analistii X-Trade.

„Banca Centrala ar putea decide sa se opuna unei aprecieri prea impulsive a Leului, care ar fi periculoasa din mai multe motive. In primul rand, ar putea crea o imagine prea optimista in privinta economiei- care ar fi neconforma cu realitatea- si ar stimula o crestere bazata pe consum neacoperit din productia interna, model nesustenabil pe termen lung. In al doilea rand, ar crea preconditiile unor corectii negative agresive ale Leului, care ar atrage atentia mai mult decat aprecierea anterioara si ar afecta increderea intr-o maniera adversa. BNR ar putea interveni, insa cel mai probabil la cotatii semnificativ mai coborate decat cele de acum. Pentru moment, la niveluri de peste 4 – 4,05, BNR ar putea lasa piata sa se descurce singura”, a precizat Victor Safta.

X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii de peste 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii ...