In 2008, nivelul maxim atins de leu pana in prezent a fost de 3,94 lei/euro, cel minim fiind de 3,50 lei/euro, ceea ce inseamna o variatie intre intervalul minim si cel maxim de circa 12,5%. Cursul mediu leu/euro s-ar putea situa in 2008 la 3,67 – 3,68 lei/euro.
Pentru anul viitor, majoritatea economistilor bancari intervievati de DailyBusiness.ro mizeaza pe o depreciere a leului in raport cu nivelul din 2008, acestia estimand medii anuale ale cursului de 3,8 – 4 lei/euro, si niveluri maxime ce depasesc pragul psihologic de 4 lei/euro.
Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania, se asteapta la o medie pentru anul viitor de 3,8 lei/euro. Acesta vede leul variind anul viitor in intervalul 3,7 – 4,1 lei/euro.
[quote=Ionut Dumitru, Raiffeisen]Leul nu are niciun motiv de apreciere[/quote]
O estimare apropiata are UniCredit Tiriac, care intrevede pentru finele anului un curs de 3,8 lei/euro, urmand ca media anuala sa fie in 2008 de 3,68 lei/euro. Pentru anul viitor, banca estimeaza ca leul va urma un trend descendent, media anuala urmand sa fie de 3,85 lei/euro, dupa cum a mentionat pentru DailyBusiness.ro Rozalia Pal, economistul sef al bancii UniCredit Tiriac.
Rozalia Pal se asteapta ca in 2009 cursul sa manifeste o volatilitate ridicata, mizand pe praguri minime si maxime de 3,7 si, respectiv, 4,1 lei/euro.
„In cazuri in care exista socuri in privinta evolutiilor interne, dar mai ales pe plan extern, volatilitatea leului poate trece dincolo de acest nivel”, considera economistul sef al UniCredit.
O estimare ceva mai pesimista au cei de la ING Bank Romania, care mizeaza pe o medie a cursului de 4 lei/euro pentru anul viitor, Alexandru Chidesciuc, economistul sef al bancii se asteapta ca intervalul de variate a cursului sa fie cuprins intre 3,9 si 4,2 lei/euro.
Economistul sef al ING crede ca nivelul 4,2 lei/euro va fi atins chiar la finele primului trimestru al anului viitor.
Si alti analisti din piata sustin ca leul se va deprecia, cel putin in prima parte a anului viitor.
Investitorii ar putea penaliza leul din cauza fundamentelor economice proaste
Ce ar determina insa depreciarea leului? Cei mai multi dintre economisti sustin ca evolutia slaba a indicatorilor macroeconomici, in contextul unui climat extern defavorabil, este cea care va aduce deprecierea.
In 2009, remarca Alexandru Chidescuc de la ING Bank, piata va avea nevoie de lichiditate asa incat nivelul acesteia este de asteptat sa creasca anul viitor, ceea ce induce presiuni de depreciere asupra monedei locale.
Adancirea deficitului bugetar in 2008 si atingerea pragului de 3% inca din luna noiembrie, ceea ce creeaza perspective destul de negative pentru nivelul de la finalul anului, este un alt motiv major care va conduce la deprecierea leului, in opinia lui Nicolae Chidesciuc.
„Cred ca in acest an vom avea de-a face cu o deteriorare a executiei bugetare, chiar peste asteptari, ceea ce va fi un semnal negativ pentru investitori, prin rolul sau de semnal”, a spus acesta.
In opinia economistului sef al UniCredit Tiriac, 2009 este de asteptat un an al incertitudinii, iar desi este anticipat in prezent ca va urma un punct de cotitura, in sensul ca 2010 ar putea fi un an al revenirii pietelor, surprize pot sa apara.
„Este de asteptat ca in Romania criza financiara sa se manifeste sub forma franarii investitiilor straine, iar limitarea fondurilor externe este principalul element care ar putea conduce la deprecierea leului”, considera Rozalia Pal.
Economistul sef al UniCredit Tiriac considera ca singura impresie care ar putea face Romania mult mai putin vulnerabila la contexul international ar fi daca tara si-ar atinge obiectivele de investitii (fonduri structurale, infrastructura etc. – n.r.) pentru anul viitor. In schimb, pentru Alexandru Chidesciuc, investitiile planificate vor fi relativ greu de realizat, in conditiile in care deficitul bugetar mare poate aduce statul in imposibilitatea de a realiza in totalitate cheltuielile planificate.
„Leul nu are niciun motiv de apreciere”, sustine Ionut Dumitru, care este de parere ca doar daca se vor implementa politicile economice necesare, increderea investitorilor in leu ar putea fi retrezita, ceea ce ar insemna varierea cursului intr-un interval mai strans apropiat de 3,8 lei/euro.
Leul ar putea pierde si sprijinul dobanzilor interbancare
Dobanzile interbancare la lei, pana acum la cote mari, au fost de multe ori un sprijin pentru moneda nationala. In schimb, anul viitor este de asteptat ca leul sa piarda si acest suport, considera analistii, care sustin pe de-o parte ca randamentele bancare si-au pierdut relevanta pe timp de criza, si pe de alta parte, ca acestea vor fi mult mai scazute anul viitor.
Astfel, in ceea ce priveste dobanda de politica monetara, Ionut Dumitru se asteapta ca aceasta sa scada inevitabil la inceputul anului viitor, in conditiile in care inflatia va da semne de temperare in primele luni ale anului, iar pentru decembrie 2009 acesta anticipeaza un nivel al cresterii anuale a preturilor de 4,5%.
„Ma astept ca mecanismul de corelare a dobanzii cheie cu cele interbancare sa functioneze mult mai bine, anul viitor, asa incat sa vedem la nivelul imprumuturilor interbancare dobanzi apropiate de cea de politica monetara”, a spus Ionut Dumitru. Scaderea randamentelor la leu ar insemna totodata diminuarea apetitului investitorilor speculativi pentru investitii in moneda nationala, deci presiuni suplimentare de depreciere asupra leului.
La randul sau, Alexandru Chidesciuc de la ING Bank Romania mizeaza pe scaderea dobanzii cheie, insa nu neaparat ca urmare a scaderii inflatiei. Evolutia preturilor alimentare si a tarifului petrolului de anul viitor ar putea avea ca urmare reaprinderea inflatiei.
„Anul viitor ma astept ca inflatia sa fie un obiectiv secund pentru banca centrala, iar in prim plan sa treaca incurajarea cresterii economice”, a explicat Chidesciuc, care vede un nivel al indicelui de 7,6 % pentru finele lui 2009.
Alti analisti din piata sunt de parere ca, oricum, in ultimul timp, siguranta investitiei a devenit un obiectiv mult mai important decat randamentul oferit de aceasta. Astfel, daca fundamentele economice sunt proaste, chiar si in conditiile in care leul ar oferi randamente mari, investitorii s-ar putea feri sa faca plasamente.