„Nu trebuie sa ne asteptam la o modificare severa a politicii monetare in zona euro”, a subliniat insa Michael Schubert, analist la Commerzbank, potrivit Mediafax.
El a aratat ca scaderea activitatilor de creditare destinate sectorului privat, in octombire, va indemna BCE la o politica prudent.
Schubert antncipeaza o revenire treptata la normalitate, odata ce economia zonei euro, care a iesit din recesiune in trimestrul al treilea, se va reface, iar perspectivele sunt incurajatoare.
BCE urmeaza sa anunte, joi, si imbununatatirea previziunilor sale de crestere economica.
Politica monetara lejera a BCE implica riscuri inflationiste si aparitia unui nou val de speculatii.
De la prabusirea bancii americane Lehman Brothers in septembrie 2008, BCE a marit perioada de maturitate a imprumuturilor si frecventa operatiunilor de refinantare, iar bancile pot obtine fonduri cu o dobanda de numai 1%.
Obiectivul BCE a fost incurajarea bancilor sa acorde suficiente credite si conditii rezonabile companiilor si populatiei.
Bancile au investit insa pe pietele financiare, ceea ce le-a permis sa se refaca, dar si sa plateasca bunusuri considerabile. Trichet a avertizat ca profiturile trebuie folosite cu prioritate pentru majorarea rezervelor de capital si nu pentru dividende si indemnizatii nemeritate.
BCE urmeaza sa anunte, joi, renuntarea la refinantarea pe termen de un an, ultima operatiune de acest tip urmand sa aiba loc la jumatatea lunii decembrie.
Banca va reduce si numarul licitatiilor pentru finantare pe trei luni, respective sase luni, estimeaza Schubert. BCE va actiona treptat, pentru a nu provoca panica intre banci, au mai aratat analistii.