Joi, 26 iunie, va avea loc sedinta pe probleme de politica monetara a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, cand va fi discutat, printre altele, nivelul dobanzii cheie.
Analistii ING Bank Romania mizeaza pe o crestere cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii cheie, de la 9,75% pe an, la 10% pe an. Acest nivel ar reprezenta un maxim al anului, in conditiile in care presiunile inflationiste ar urma sa scada, catre finele anului.
Astfel, specialistii de la ING Bank Romania apreciaza in cel mai recent raport saptamanal ca BNR ar trebui sa intareasca in continuare politica monetara in urmatoarea sedinta de politica monetara, pentru a ancora asteptarile inflationiste.
„Ar fi nepotrivit ca BNR sa nu actioneze in acest sens. Exista semne certe ca in prezent economia este supraincalzita, iar rolul bancii nationale ar fi sa reduca presiunile exercitate de cererea in exces”, se subliniaza in raport.
Banca nu va recurge insa la o crestere substantiala a dobanzii cheie, deoarece masura ar putea genera o apreciere a monedei nationale, cu efecte nefaste asupra competitivitatii economiei romanesti, si care ar putea adanci deficitul de cont curent, sustin reprezentatnii ING.
Dupa aceasta crestere, analistii ING estimeaza ca banca centrala nu va mai opera majorari ale ratei, pana la finele anului. Conform reprezentantilor ING Bank Romania, inflatia va intra pe o panta descendenta in august, asa incat la finele anului sa avem o valoare anuala a indicelui de 6,5% (in mai, inflatia anuala a fost de 8,4%).
Analistii ING estimeaza ca inflatia va atinge un varf in luna iulie, cand valoarea anuala a indicelui va fi de 9,4%.
Totodata, cel mai recent raport saptamanal al bancii UniCredit estimeaza ca BNR va majora rata dobanzii pana la 10% pe an si o va mentine la acest nivel pana la finele anului .
Raiffeisen Bank mizeaza la randul sau pe o majorare de 0,25 puncte procentuale, pana la 10% pe an, a ratei dobanzii, masura care ar urmari contracararea presiunilor inflationiste.
Analistii bancii Piraeus Bank Romania anticipeaza de asemenea o crestere a dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, pana la 10% pe an.
Alti actori din piata preconizeaza insa mentinerea nivelului actual al dobanzii cheie, la 9,75% pe an.
„Pastrarea nivelului actual al dobanzii ar fi o miscare fireasca, luand in calcul sirul de cresteri demarat de banca centrala in octombrie 2007. Astfel, ultima majorare, de doar 0,25 puncte procentuale (fata de cresteri de 0,5 puncte procentuale si 1 punct procentual, operate anterior), ar fi putut inchide sirul de majorari”, a spus pentru DailyBusiness Ciprian Dascalu, trader al Millenium Bank Romania.
In plus, a explicat acesta, mecanismul de transmisie a dobanzii cheie a functionat destul de bine in cazul dobanzilor interbancare pe 6 luni, in prezent la niveluri cu peste 1 punct procentual mai mari fata de nivelul actual al ratei dobanzii, de 9,75% pe an.
Pentru sedintele ulterioare, Dascalu nu se asteapta ca BNR sa modifice dobanda. „Nu cred ca banca centrala va mai opera majorari ale ratei dar nici scaderi. Ultima sedinta de politica monetara este programata in octombrie, iar pana atunci va fi de-abia sesizabil trendul dezinflationist, asa incat estimez ca banca centrala nu va reduce dobanda”, a conchis traderul Millenium Bank Romania.