Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se va intruni miercuri pentru a lua o decizie cu privire la politica monetara pentru urmatoarele luni.
Decizia BNR cu privire la rata dobanzii de politica monetara va veni pe fondul unei inflatii in crestere, a unei economii in scadere si a unor deficite externe ce au atins cote alarmante.
„BNR stie deja care este nivelul inflatiei pe luna octombrie. Daca nivelul acesteia s-a accentuat, in raport cu lunile anterioare, este foarte posibil ca banca centrala sa ia deicizia de majorare ratei dobanzii. As sustine o crestere cu 0,5 puncte procentuale a acesteia”, a spus pentru DailyBusiness Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata.
La randul sau, Ionut Dumitru, head of research Raiffeisen Bank Romania mizeaza pe o crestere a dobanzii cu 0,5 puncte procentuale. Acesta atrage atentia asupra asteptarilor de cresteri de preturi exgerate create in piata, care ameninta cu inflamarea inflatiei.
„Vedem tot felul de materiale alarmante aparute in presa, legate de cresterea preturilor la paine, la carne etc”, a afirmat Ionut Dumitru. „Stirile pot crea asteptari inflationiste exagerate la nivelul pietei, ceea ce ar conduce ele insele la majorarea preturilor si la cerinte salariale mai mari, generand un cerc vicios ce ar putea alimenta si mai mult aprinderea inflatiei. E nevoie de un semnal din partea BNR ca e dispusa sa faca ceva pentru a atinge tinta de infatie. Chiar daca anul acesta nu mai poate fi vorba de asa ceva, e vorba de inflatia pe anul viitor”, a mai spus Dumitru.
Majorarea dobanzii-cheie ar calma consumul si implicit, preturile
O crestere a ratei dobanzii ar implica o majorare a dobanzilor la credite, ce ar conduce la diminuarea consumului si a volumului de masa monetara din piata. „Creditul a crescut rapid in ultimul timp, alimentand consumul”, a mai spus specialistul de la Raiffeisen Bank.
La randul sau, Liviu Voinea considera ca banca centrala ar demonstra o atitudine prea relaxata in raport cu conditiile economice actuale din Romania, daca nu ar modifica rata dobanzii cheie.
„Daca BNR ar lasa rata dobanzii la 7% atunci ar da un semnal ca este extrem de relaxata in privinta cresterii inflatiei, ceea ce e oarecum ciudat, in conditiile in care tinta de inflatie a fost depasita cu mai mult de un punct procentual. Pe de alta parte, o crestere semnificativa, cu un punct procentual, ar da semnale in piata ca BNR este panicata in raport cu nivelul inflatei”, a mai afirmat directorul GEA.
Pe de alta parte, mentioneaza Ionut Dumitru, o majorare a dobanzii ar putea conduce la aprecierea leului. Cresterea dobanzii-cheie ar genera o crestere a dobanzilor overnight, ceea ce ar retrezi apetitul investitorilor pentru leu, apreciindu-l. Un leu puternic ar fi insa o premisa pentru adancirea deficitelor comerciale, descurajand exporturile si intensificand importurile.
Tocmai aceste deficite ar putea determina BNR sa majoreze dobanda cu doar 0,5 puncte procentuale, desi situatia economica actuala reclama o marire cu 1 punct procentual, a mai spus Ionus Dumitru.
„Daca insa BNR nu ar lua decizie de majorare ratei dobanzii, s-ar putea ajunge la o depreciere extrema a leului, ce s-ar putea devaloriza peste 3,4 lei/euro”, este de parere analistul Raiffeisen.
Pe de alta parte, analistii ING Bank Romania estimeaza ca BNR va mentine dobanda dobanda cheie la 7% cu toate ca, apreciaza acestia, presiunile inflationiste si nesiguranta in privinta deficitului fiscal ar putea determina banca centrala sa majoreze dobanda.
Mentinerea dobanzii-cheie ar slabi leul si ar incuraja exporturile
Motivele care ar putea determina BNR sa pastreze nivelul dobanzii constau in faptul ca efectul modificarii ratei dobanzii se propaga destul de greu in piata, si asta din cauza pozitiei de debitor net al bancii centrale.
Pe de alta parte, un leu slab ar putea duce la temperarea deficitelor externe ale tarii, in special a celui comercial, incurajand exporturile si diminuand importurile, se arata intr-un raport al ING Bank Romania. De altfel, franarea cresterii economice a fost favorizata de aprecierea leului din prima parte a anului, care a condus la scaderea exporturilor si marirea deficitelor.
In sprijinul estimarii pe care o fac, analistii ING aduc in discutie faptul ca BNR apeleaza in ultimul timp la alte instrumente de politica monetara, construite in acelasi scop ca dobanda cheie, de atingere a tintei inflatiei, cum ar fi absorbtia de lichiditate de pe piata interbancara.