Estimarea privind mentinerea dobanzii de politica monetara in sedinta de joi apartine tuturor participantilor la sondajul intern AAFBR.
„In ceea ce priveste asteptarile privind rata de politica monetara pentru finalul acestui an, majoritatea respondentilor la sondaj se asteapta ca rata de politica monetara sa ramana nemodificata la 6,25%. In sondajele anterioare era anticipata o scadere a acesteia la 5,75%. Estimarile variaza intre 5,50% si 6,25%”, potrivit unui comunicat al Asociatiei, citat de Mediafax.
Totodata, respondentii se asteapta ca rata de politica monetara sa scada la 5,75% la final de 2012, dar estimarile variaza semnificativ, fiind situate intre 4% si 7%.
Analistii considera in continuare ca BNR va mentine, joi, si nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in lei si 25% pentru cele in valuta.
„Majoritatea respondentilor cred ca nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta va scadea la 20% la finele acestui an si va ramane acolo si la sfarsitul lui 2012. In cazul pasivelor in lei nu se asteapta scaderea ratei rezervelor minime obligatorii la sfarsitul lui 2011, insa este previzionata scaderea acesteia la 12% la finalul anului viitor”, potrivit comunicatului.
La cea mai recenta sedinta de politica monetara, care a avut loc in data de 3 februarie, Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis sa mentina dobanda cheie la minimul istoric de 6,25%, pentru a sasea sedinta consecutiva, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.
Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.
Totodata, BNR nu a mai modificat nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009, cand a decis reducerea nivelului ratei aplicabile pasivelor in valuta, cu scadente reziduale de sub doi ani, ale institutiilor de credit, de la 30% la 25%.
AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 70 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.