Niciun analist nu ia in calcul o mentinere a actualului nivel de dobanda sau o reducere cu mai putin de 0,5 puncte procentuale a ratei de politica monetara.
„Cred ca se pune in discutie cu cat va reduce BNR dobanda de politica monetara. Eu as miza pe 0,5 puncte procentuale. Motivul principal il reprezinta incadrarea in termen foarte scurt, pana in februarie, in culoarul tintit de inflatie, si ca urmare a aprecierii monedei nationale. In al doilea rand, respectarea acordului cu FMI si CE permite relaxarea politicii monetare, fiind aproape sigur ca vom primi transele a treia si a patra. Nu in ultimul rand, trebuie avuta in vedere incercarea de relaxare a creditarii prin intermediul unor dobanzi in scadere”, a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).
La randul sau, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, crede ca o scadere cu 0,5 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara este justificata de inflatia in scadere si sentimentul mult mai bun pentru moneda nationala din parte investitorilor straini.
„In primele sase luni vedem inflatia in jur de 3,5%, ceea ce e un factor important pentru dobanzi mai mici. Cumulat cu aprecierea monedei nationale, pe fondul sentimentului mai bun, reprezinta motive suficiente pentru o reducere de 50 de puncte de baza”, a explicat Dumitru.
Pe scenariul unei reduceri cu 0,5 puncte a dobanzii de politica monetara merge si Florian Libocor, economistul sef al BRD – Groupe Societe Generale, avand ca principal argument tot rezultatul pozitiv din planul dezinflatiei.
El considera ca BNR va dori sa transmita un impuls pozitiv pe piata creditului.
Chidesciuc, ING: Scaderea va fi de 0,75 p.p., pana la 6,75% pe an
Opinie diferita fata de restul analistilor in privinta reducerii dobanzii de politica monetara au analistii ING Bank Romania, singurii care anticipeaza o reducere cu 0,75 puncte procentuale, la 6,75% pe an, nivel care ar reprezenta minimul istoric al ratei bancii centrale. O dobanda de 7% pe an a mai fost aplicata in perioada iunie- noiembrie 2007.
„Avand in vedere nivelul inalt al dobanzii reale, o reducere de 75 puncte de baza este mai potrivita pentru a atinge un nivel mai jos al ratei reale. O reducere de numai 50 de puncte de baza ar mentine nivelul actual al dobanzii reale, sau chiar l-ar mari, daca avem in vedere ca previziunile bancii centrale privind evolutia inflatiei sunt mult mai optimiste decat ale noastre”, a comentat Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING.
El spune ca politica monetara a fost prea restrictiva pe parcursul anului trecut pentru a compensa, intr-o anumita masura, pierderile din politica fiscala. Astfel, BNR a castigat credibilitate pentru investitorii straini, dar activitatea economica interna a avut de suferit, crede economistul sef ING.
„Un alt motiv pentru o astfel de reducere il constituie atentia pe care banca centrala o acorda variatilor cursului de schimb. Intrarile de fonduri de la Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) ar putea amplifica presiunea pentru aprecierea leului, alaturi de fluxurile deja atrase de ratele inalte ale dobanzilor. Prin urmare, banca centrala ar putea face leul mai putin atractiv printr-o reducere mai ampla decat se asteapta piata”, considera Alexandru-Chidesciuc.
Analistii raman rezervati in privinta vreunei modificari a ratelor la rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de banci, desi se asteapta la relaxari pe parcursul anului 2010.
Libocor, BRD: RMO in valuta ar putea cobori cu 5 p.p.
Florian Libocor, economistul sef al BRD-Groupe Societe Generale, estimeaza ca banca centrala ar putea decide scaderea rezervelor minime obligatorii la valuta cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20% din pasivele cu maturitate sub doi ani.
„In ceea ce priveste rezevele minime obligatorii (RMO), reducerea ar fi oportuna, data fiind intrarea in scurt timp a transelor 3 si 4 de la Fondul Monetar International (FMI), ca urmare a deblocarii programului de finantare. Un alt argument pentru reducerea RMO la valuta este si nivelul excedentar al rezervei valutare a BNR, care la finalul lui 2009 acoperea circa noua luni de importuri, fata de aproximativ 5,7 luni la finele lui 2008”, isi argumenteaza opinia economistul sef al BRD.
In prima sedinta de politica monetara din acest an, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis sa reduca dobanda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%.
Banca centrala a redus in 2009 dobanda de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 8% pe an, si ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit, de la 18% la 15%. in acelasi timp, nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub doi ani a fost redus de la 40% la 25% si al celor cu scadenta reziduala de peste doi ani de la 40% la zero.
Rata anuala a inflatiei a coborat de la 6,3% in 2008 la 4,74% anul trecut, dar BNR a ratat tinta pentru al treilea an consecutiv. Pentru 2009, banca centrala avea o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, iar, potrivit ultimei estimari a BNR, indicatorul urma sa se plaseze la 4,5% la finele lunii decembrie.