Toti analistii economici chestionati de Mediafax anticipeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va decide reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, dar au opinii diferite privind evolutia ratelor rezervelor minime obligatorii.
Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, crede ca banca centrala va diminua dobanda de politica monetara, datorita unei evolutii foarte bune pe partea de inflatie si perspectivelor favorabile pentru acest indicator, dar si in conditiile scaderii activitatii economice si faptului ca presiunile pe curs s-au diminuat.
„As spune ca este un moment foarte bun pentru reducerea dobanzii de politica monetara. In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii, exista ceva sanse pentru o diminuare a ratei pentru pasivele in valuta cu 5 puncte procentuale, dar acestea sunt mai reduse decat cele pentru scaderea dobanzii de politica monetara”, a declarat Dumitru.
El anticipeaza ca tendinta de scadere a dobanzilor la depozite si credite va continua in mod inevitabil, iar reducerea dobanzii de politica monetara nu poate decat sa accelereze acest trend.
Dumitru a explicat ca momentul de ajustare pentru dobanzile la credite si depozite difera, intrucat la imprumuturile vechi cele mai multe banci utilizeaza formule ale ratelor bazate pe Robor la 6 luni, in timp ce majoritatea plasamentelor au scadenta la o luna.
Astfel, chiar daca Robor se afla in scadere, efectul asupra dobanzii la credite se va observa la momentul recalcularii ratei.
„Reducerea dobanzilor la credite va fi un stimul pentru activitatea economica, dar sa nu ne asteptam ca ne va scoate imediat din recesiune”, a spus Ionu Dumitru.
„Problema creditarii, daca aceasta exista, nu se refera la pret, intrucat chiar daca ratele ar fi la jumatate fata de nivelul actual, tot nu ar exista o creditare exuberanta, din cauza ca cererea de credite solvabila este redusa. Foarte multi clienti nu se mai califica pentru a lua imprumut, in contextul in care companiile inregistreaza scaderi dramatice ale vanzarilor, iar populatia are un grad de indatorare ridicat”, a continuat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.
Si Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania, are aceleasi estimari privind evolutia dobanzii de politica monetara pana la finele anului. Acesta a mentionat ca probabilitatea ca rata sa ajunga la 7,5% la finele anului este „destul de ridicata”.
„Dobanda de politica monetara va scadea sub 7% pana la finele primului trimestru din 2010, respectiv la 6,75%”, previzioneaza Chidesciuc.
In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta, economistul ING Bank Romania vede reducerea ratei cu 5 puncte procentuale in sedinta de marti, la 25%, si cu inca 5 puncte in noiembrie, respectiv la 20%.
„Rata rezervelor minime obligatorii la lei este posibil sa nu ajunga unde o vedeam noi la finele anului, respectiv la 10%, intrucat nu aveam in vedere multi factori, printre care si lichiditatea existenta in acest moment in piata”, a spus Chidesciuc.
El nu crede ca marti, CA al BNR va decide si diminuarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, pentru ca exista suficient de multa lichiditate in piata in urma conversiei in lei a sumelor atrase de Ministerul Finantelor in valuta, de exemplu de la FMI si emisiunea de titluri de stat in valuta.
Chidesciuc crede ca dobanzile la depozite si credite vor continua sa scada, iar relaxarea politicii monetare va contribui la acest trend.
Si Lucian Anghel, economistul sef al BCR, anticipeaza ca BNR va decide reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale in septembrie. El are in vedere situatia inflatiei, respectiv evolutia acesteia in ultima luna, cand s-a situat cu mult sub asteptarile pietei, precum si perspectiva de scadere, si in luna septembrie, a acestui indicator.
„In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii, deocamdata as previziona ca BNR va mentine ratele, in contextul lichiditatii consistente din piata, generata de reducerea rezervelor, de faptul ca cererea de credite solvabila nu este la un nivel ridicat si de acordul semnat pentru mentinerea expunerii principalelor banci cu capital strain din Romania”, a spus Anghel.
El crede ca bancile comerciale vor scadea in continuare dobanzile la credite si depozite, daca si BNR continua reducerea ratei de politica monetara.
„Romania mai are pana cand isi revine din punct de vedere macroeconomic si cred ca si reducerea dobanzilor ar putea usura recuperarea economiei”, crede Anghel.
Pentru ultima sedinta de politica monetara din acest an, Anghel anticipeaza ca ar trebui ca rata sa fie in jur de 7,5% spre sfarsitul lui 2009 – inceputul lui 2010, avand in vedere si estimarile privind o inflatie sub 4,5%.