„Scaderea cheltuielilor publice prin reduceri de personal, daca nu este insotita de masuri de stimulare si sustinere a mediului de afaceri, a anumitor industrii cu potential strategic de dezvoltare, va contribui la blocarea economiei si nicidecum la iesirea din criza”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Somajul ridicat este unul dintre preturile pe care intreaga lume le plateste pentru a iesi din criza, dar, in acelasi timp, somajul este unul dintre motoarele care sustin intrinsec criza, prin contributia sa la mentinerea unui consum redus si a finantarilor la cote minime.
„Intre masurile esentiale care contracareaza aceste efecte se afla sustinerea mediului de afaceri si a industriilor cu potential strategic de dezvoltare, cu cerere viitoare pe piata romaneasca, europena sau mondiala”, a spus Safta.
„Fireste ca aceste masuri presupun studii, o viziune, strategie, planificare etc si, din pacate, nu am auzit aceste notiuni in abordarea pe care institutiile competente au avut-o in privinta crizei. Unele economii vestice dau semnale pozitive privind iesirea din criza, iar Romania pare a fi nepregatita pentru a profita de situatie si a se integra cat mai repede in acelasi curent”, a adaugat Victor Safta.
In 2008, autoritatile statului au elaborat si aprobat Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila la orizontul anilor 2013-2020-2030. Strategia a fost dezvoltata ca urmare a obligatiei asumate de Romania in calitate de stat membru al UE, conform obiectivelor convenite la nivel comunitar.
Indeplinirea obiectivelor strategice asumate in strategie ar fi urmat sa asigure, pe termen mediu si lung, o crestere economica ridicata si o reducere substantiala a decalajelor economico-sociale dintre Romania si celelalte state membre ale UE.
„Din cate stiu, strategia nu a luat in calcul criza economica deja prezenta la acea vreme in alte state, dar problema principala este alta : strategiile pe termen mediu si lung se re-evalueaza si ajusteaza, pentru ca instrumentele necesare indeplinirii obiectivelor sa corespunda evolutiilor reale si nu am auzit ca anul trecut Strategia Nationala respectiva sa fi fost reconsiderata si adusa la zi?, a mentionat Safta.
„Criza economica mondiala schimba ierarhii, prioritati si industrii, iar majoritatea statelor lumii isi refac strategiile de dezvoltare in conformitate cu realitatea de la care se pleaca in momentul de fata. Este imperios necesar ca Romania sa ‘isi treaca in agenda’ aceasta prioritate a (re)- planificarii strategice pe termen mediu si lung”, a precizat directorul X-Trade Brokers Romania.
O serie de state si-au elaborat strategii de iesire din criza si dezvoltare post- criza. Ungaria are un plan intitulat „Criza si cresterea- Strategia pentru o Ungarie puternica”, Polonia a initiat in septembrie anul trecut o dezbatere publica a raportului „Polonia 2030- provocarile dezvoltarii”, elaborat de echipa de experti a premierului polonez, guvernul nipon si-a facut publica, in decembrie 2009, strategia de dezvoltare pe urmatorii 10 ani.
„Inceputul crizei a luat Romania prin surprindere, desi semnalele din multe parti ale lumii erau clare. Mediul privat a reactionat ceva mai greoi in prima perioada, dar apoi a trecut rapid de la ‘managementul cresterii’ la ‘managementul de criza si al schimbarii’. Cele una- doua vesti recente pozitive privind deschiderea unei noi unitati de catre o mare retea comerciala in viitorul apropiat, efectuarea unei tranzactii de achizitie importanta pentru piata locala arata ca ? cel putin unii dintre oamenii de afaceri romani gasesc cai si oportunitati de dezvoltare pentru viitorul apropiat. Romania in ansamblu insa, are nevoie de o strategie coerenta care sa permita companiilor si noilor intreprinzatori sa ‘speculeze’ cat mai mult apartenenta la UE si globalizarea, precum si noile directii pe care le indica economia mondiala si dezvoltarea globala”, a conchis Victor Safta.