- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: Cresterea impozitarii nu poate inlocui reformele din sectorul public

06 May, 10:50 • Redactia DailyBusiness
S-ar putea ca guvernul sa fie obligat sa majoreze TVA-ul si cota unica de impozitare pentru a putea respecta noul obiectiv privind deficitul, insa o crestere a impozitarii nu poate inlocui reformele din sectorul public, considera Cristian Mladin, analist Banca Comerciala Romana.
Analisti: Cresterea impozitarii nu poate inlocui reformele din sectorul public

„In comparatie cu Programul de Stabilitate, ritmul cresterii economice a fost redus la sub 1% in 2010, din cauza unei reveniri mai lente a consumului intern, in conformitate cu prognoza noastra actuala. Comisia Europeana preconizeaza o crestere mai rapida in 2011, dupa o revenire mai puternica a cererii interne, atat la nivel de consum, cat si la nivel de investitii”, a adaugat analistul BCR.

El apreciaza ca deficitul bugetar ramane o preocupare importanta, dat fiind ca reformele din sectorul public sunt intarziate si, conform scenariului actual, este foarte probabil ca Romania sa realizeze consolidarea fiscala in 2012 (deficit bugetar sub 3% din PIB), cu exceptia cazului in care guvernul va exercita presiuni pentru accelerarea reformelor din sectorul public.

„Dat fiind deficitul semnificativ al veniturilor din primul trimestru al anului 2010 (in special din TVA, contributii la asigurarile sociale si impozit pe venit), FMI ar putea fi de acord cu un obiectiv mai generos privind deficitul bugetar pentru 2010. S-ar putea ca guvernul sa fie obligat sa majoreze TVA-ul si cota unica de impozitare pentru a putea respecta noul obiectiv privind deficitul. Consideram insa ca o crestere a impozitarii nu poate inlocui reformele din sectorul public – fara a mai vorbi despre presiunile tot mai mari asupra inflatiei”, a mai spus Cristian Mladin.

Cu toate acestea, noua prognoza de primavara a Comisiei Europene in ceea ce priveste PIB-ul tarilor ECE-5 (Republica Ceha, Slovacia, Polonia, Ungaria si Romania) este in continuare mai buna decat cea avansata in prognoza din toamna a CE sau in Programele de Stabilitate pregatite de fiecare tara la inceputul acestui an, fiind foarte apropiata de prognoza analistilor Erste Group.

Ei impartasesc viziunea CE conform careia, dintre toate tarile din ECE, numai Polonia, Slovacia si Republica Ceha vor inregistra in 2010 o crestere peste nivelul zonei euro, in timp ce Romania va inregistra un nivel foarte apropiat.

„Preconizam (in linie cu prognozele CE) ca incepand cu 2011, economia romaneasca si cea maghiara vor avea performante mai bune decat cele inregistrate in zona euro, care va fi supusa unor constrangeri din cauza amanarii consolidarii”, au spus analistii Erste.

Mai interesante decat prognozele privind indicatorul PIB au fost insa datele publicate cu privire la finantele publice, deoarece deficitele se mentin la un nivel ridicat peste tot in Europa.

In randul tarilor din grupul ECE-5 se preconizeaza ca numai deficitele Romaniei si Poloniei vor depasi media din zona euro (6,6%), mentinandu-se insa clar sub deficitele ridicate inregistrate in randul tarilor PIGS (Portugalia, Italia, Grecia si Spania).

Mai mult, CE considera ca cele patru tari vor fi nevoite sa depuna un efort de consolidare mai mare (prin reducerea balantei structurale cu 0,8-5,9 puncte procentuale in 2010, in comparatie cu cele 0,1-1,0 puncte procentuale luate in calcul pentru ECE-5) pentru a confirma aceste prognoze.

Pentru tarile ECE-5, consolidarea este putin mai slaba fata de datele mentionate in Rapoartele de Stabilitate publicate recent; si in special in Romania unde, pentru a se atinge reducerea deficitului structural cu 2 puncte procentuale, se impune o accelerare mai puternica a reducerilor de cheltuieli. Alti membri ai zonei euro nu vor trece la consolidarea bugetelor inainte de 2011, prin urmare deficitul structural al unora dintre ei va inregistra o crestere in 2010.

Startul timpuriu al consolidarii fiscale din ECE si, in general, nivelul mult mai scazut al datoriei publice, permit in mod clar tarilor din ECE-5 sa isi mentina perspectiva pozitiva de crestere puternica dupa 2011.

Se preconizeaza o scadere a datoriei publice a Ungariei raportat la PIB mult sub media zonei euro (79% fata de 85%), in timp ce datoria publica a Romaniei, Slovaciei si Republicii Cehe, raportat la PIB, va ramane la mai putin de jumatate din media zonei euro.

Noile prognoze ale CE indica o imbunatatire clara a finantelor publice din Ungaria, iar deficitul structural al tarii este estimat la 2,1% (o estimare mai buna cele 3,6% din PIB prevazute pentru Germania in 2010), in timp ce Romania si Polonia trebuie sa isi intensifice eforturile de consolidare pentru a-si putea respecta planurile de consolidare fiscala, au conchis analistii Erste.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...