„In comparatie cu Programul de Stabilitate, ritmul cresterii economice a fost redus la sub 1% in 2010, din cauza unei reveniri mai lente a consumului intern, in conformitate cu prognoza noastra actuala. Comisia Europeana preconizeaza o crestere mai rapida in 2011, dupa o revenire mai puternica a cererii interne, atat la nivel de consum, cat si la nivel de investitii”, a adaugat analistul BCR.
El apreciaza ca deficitul bugetar ramane o preocupare importanta, dat fiind ca reformele din sectorul public sunt intarziate si, conform scenariului actual, este foarte probabil ca Romania sa realizeze consolidarea fiscala in 2012 (deficit bugetar sub 3% din PIB), cu exceptia cazului in care guvernul va exercita presiuni pentru accelerarea reformelor din sectorul public.
„Dat fiind deficitul semnificativ al veniturilor din primul trimestru al anului 2010 (in special din TVA, contributii la asigurarile sociale si impozit pe venit), FMI ar putea fi de acord cu un obiectiv mai generos privind deficitul bugetar pentru 2010. S-ar putea ca guvernul sa fie obligat sa majoreze TVA-ul si cota unica de impozitare pentru a putea respecta noul obiectiv privind deficitul. Consideram insa ca o crestere a impozitarii nu poate inlocui reformele din sectorul public – fara a mai vorbi despre presiunile tot mai mari asupra inflatiei”, a mai spus Cristian Mladin.
Cu toate acestea, noua prognoza de primavara a Comisiei Europene in ceea ce priveste PIB-ul tarilor ECE-5 (Republica Ceha, Slovacia, Polonia, Ungaria si Romania) este in continuare mai buna decat cea avansata in prognoza din toamna a CE sau in Programele de Stabilitate pregatite de fiecare tara la inceputul acestui an, fiind foarte apropiata de prognoza analistilor Erste Group.
Ei impartasesc viziunea CE conform careia, dintre toate tarile din ECE, numai Polonia, Slovacia si Republica Ceha vor inregistra in 2010 o crestere peste nivelul zonei euro, in timp ce Romania va inregistra un nivel foarte apropiat.
„Preconizam (in linie cu prognozele CE) ca incepand cu 2011, economia romaneasca si cea maghiara vor avea performante mai bune decat cele inregistrate in zona euro, care va fi supusa unor constrangeri din cauza amanarii consolidarii”, au spus analistii Erste.
Mai interesante decat prognozele privind indicatorul PIB au fost insa datele publicate cu privire la finantele publice, deoarece deficitele se mentin la un nivel ridicat peste tot in Europa.
In randul tarilor din grupul ECE-5 se preconizeaza ca numai deficitele Romaniei si Poloniei vor depasi media din zona euro (6,6%), mentinandu-se insa clar sub deficitele ridicate inregistrate in randul tarilor PIGS (Portugalia, Italia, Grecia si Spania).
Mai mult, CE considera ca cele patru tari vor fi nevoite sa depuna un efort de consolidare mai mare (prin reducerea balantei structurale cu 0,8-5,9 puncte procentuale in 2010, in comparatie cu cele 0,1-1,0 puncte procentuale luate in calcul pentru ECE-5) pentru a confirma aceste prognoze.
Pentru tarile ECE-5, consolidarea este putin mai slaba fata de datele mentionate in Rapoartele de Stabilitate publicate recent; si in special in Romania unde, pentru a se atinge reducerea deficitului structural cu 2 puncte procentuale, se impune o accelerare mai puternica a reducerilor de cheltuieli. Alti membri ai zonei euro nu vor trece la consolidarea bugetelor inainte de 2011, prin urmare deficitul structural al unora dintre ei va inregistra o crestere in 2010.
Startul timpuriu al consolidarii fiscale din ECE si, in general, nivelul mult mai scazut al datoriei publice, permit in mod clar tarilor din ECE-5 sa isi mentina perspectiva pozitiva de crestere puternica dupa 2011.
Se preconizeaza o scadere a datoriei publice a Ungariei raportat la PIB mult sub media zonei euro (79% fata de 85%), in timp ce datoria publica a Romaniei, Slovaciei si Republicii Cehe, raportat la PIB, va ramane la mai putin de jumatate din media zonei euro.
Noile prognoze ale CE indica o imbunatatire clara a finantelor publice din Ungaria, iar deficitul structural al tarii este estimat la 2,1% (o estimare mai buna cele 3,6% din PIB prevazute pentru Germania in 2010), in timp ce Romania si Polonia trebuie sa isi intensifice eforturile de consolidare pentru a-si putea respecta planurile de consolidare fiscala, au conchis analistii Erste.