Acestia subliniaza ca vestile bune privind revigorarea economica mondiala vin din China si Japonia
China a devenit cel mai mare exportator mondial si se pregateste sa ajunga a doua economie a lumii. In Japonia, cel mai semnificativ indice privind sanatatea economiei a crescut pentru a opta luna consecutiva. Indicele Bursei din Tokio inregistreaza cresteri record.
„Economiile Chinei si Japoniei se bazeaza foarte mult pe exporturi, iar cresterile economice inregistrate de aceste state constituie semnale pozitive privind revigorarea economica globala, intrucat absortia exporturilor acestora de catre alte tari demonstreaza ca cele din urma isi recapata la randul lor potentialul economic, evident, in ritmuri diferite”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
„Somajul ramane, la nivel mondial, principalul ‘pret’ platit pentru iesirea din criza, alaturi de deficitele bugetare ridicate”, a adaugat Victor Safta.
Exporturile Chinei au crescut cu 17,7% in decembrie 2009 fata de aceeasi luna a anului precedent, marcand prima crestere in 14 luni; in acelasi timp, exporturile cumulate ale Chinei le-au depasit pe cele ale Germaniei, astfel incat China a devenit cel mai mare exportator din lume.
„Faptul ca ierarhia mondiala a exportatorilor s-a schimbat este evident un lucru important, dar, in ceea ce priveste finalul crizei mondiale, cel mai important semnal il constituie cresterea exporturilor Chinei in luna decembrie, intrucat subliniaza potentialul statelor importatoare de a achizitiona si consuma productia respectiva”, declara analistii X-Trade Brokers.
Majoritatea analistilor din lume sunt de acord ca dupa criza economica pe care inca o traverseaza intreaga lume, atat ierarhiile, cat si o serie de repere ale economiei mondiale se vor schimba. Si, daca in 2007, China a luat locul Germaniei devenind a treia economie a lumii dupa SUA si Japonia, majoritatea previziunilor indica faptul ca in acest an China va trece pe locul al doilea, surclasand si Japonia.
?Evident ca, mai ales in acest secol, toti factorii economici sunt interdependenti la nivel global. De exemplu, unul dintre motivele cresterii burselor asiatice a fost semnalul pozitiv dat de cresterea vanzarilor retail din SUA, precum si cresterea vanzarilor pe piata americana raportata de unii exportatori asiatici?, spun analistii X-Trade Brokers.
?Indicele NIKKEI 225 privind Bursa din Tokio a cunoscut o evolutie uimitoare in ultima perioada, inregistrand o crestere de aproximativ 20% in numai cinci saptamani, dupa ce in a doua parte a anului trecut a marcat o evolutie mult mai slaba decat majoritatea indicilor bursieri importanti?, a precizat Victor Safta.
?In acest moment este testata rezistenta data de maximul anului 2009, la nivelul 10.750, <
In plus, cel mai semnificativ indicator privind sanatatea economiei Japoniei a inregistrat in noiembrie a opta crestere consecutiva, motivata de cresterea productiei nipone ca urmare a cresterii cererii pe pietele sale de export.
„Ultimele evolutii din China si Japonia sunt printre cei mai importanti indicatori privind sfarsitul crizei economice globale, lucrurile urmand, fireste, sa evolueze diferit de la tara la tara. Foarte importanta va fi perioada imediat urmatoare care va arata daca avem de-a face cu un trend sustinut sau daca unele evolutii au fost conjuncturale”, a subliniat Victor Safta.
„In ceea ce priveste Romania, o crestere a fiscalitatii intr-o perioada precum cea pe care o traverseaza ii va diminua considerabil sansele de a profita de ‘primele trenuri’ ale revigorarii economiei mondiale si de a iesi mai repede din criza”, a conchis Victor Safta.