Primele date preliminarii privind evolutia produsului intern brut in trimestrul al treilea, prezentate de Institutul National de Statistica (INS), au fost in linie cu asteptarile analistilor economici. Economia romaneasca s-a adancit in recesiune, consemnand o scadere a produsului intern brut (PIB) de 0,7% fata de trimestrul al doilea si de 2,3%, in date ajustate, fata de perioada similara din anul trecut.
„Datele arata impactul masurilor de austeritate si a cresterii TVA de la 19 la 24%„, afirma consultantul economic Bogdan Baltazar. „Din pacate, in loc sa ajute la temperarea scaderii economice, aceste masuri au adancit problemele, s-a restans consumul, creditarea s-a blocat si mai mult, investitiile au scazut „, a declarat Baltazar.
[quote=Bogdan Baltazar, consultant economic]Evolutia PIB-ului releva in mod evident faptul ca ne-am adancit in criza[/quote]
Analistul economic Aurelian Dochia spune ca evolutia PIB-ului confirma esecul politicilor anti-criza din Romania. „Din pacate, am ajuns un exemplu negativ la nivel european. In timp ce majoritatea economiilor a reusit sa isi revina, la noi recesiunea continua. Se pare ca si 2010 va fi un an pierdut„, a declarat analistul.
Lucian Anghel, economistul sef al BCR, vede partea plina a paharului. El spune ca rezultatele anuntate vineri de INS trebuie privite ca un semnal ca economia a absorbit destul de bine masurile de austeritate si cresterea TVA-ului.
„Am putea considera ca nu este o performanta foarte rea, in conditiile economice date. Cred ca ultimul trimestru va aduce un rezultat mult mai bun”, a spus Anghel.
Cresterea consumului intern, decisiva pentru iesirea din criza
Potrivit analistilor, in ultimul trimestru din 2010 exista premizele ca scaderea economica sa se tempereze. Cresterea exporturilor cu peste 30%, din luna septembrie, este, in opinia unora dintre experti, un indicator ca economia merge pe drumul cel bun.
Lucian Anghel, economistul sef al BCR, estimeaza ca in trimestrul IV cresterea economica va stagna, fapt care va crea premizele unei scaderi economice anuale in limita a 2%.
„Daca economia se va contracta in acest an cu pana in minus 2%, va fi un rezultat bun, pentru ca va demonstra ca economia s-a adaptat situatiei de criza, in ciuda masurilor de austeritate care au afectat puternic consumul si a majorarii TVA, a carei impact a fost mai redus decat s-a anticipat „, a precizat Anghel.
„Trebuie insa sa vedem datele detaliate privind evolutia PIB-ului in T3 pentru a ne forma o idee clara despre contractia consumului, marea problema a economiei romaneasti „, a mai spus expertul.
Pentru 2011, estimarile optimiste ale Fondului Monetar International (FMI) privind revenirea din criza se pot indeplini doar daca vom inregistra o revenire a consumului intern, afirma consultantul economic Bogdan Baltazar. „In conditiile in care consumul intern acopera doua treimi din PIB, fara o crestere a cererii interne, este greu sa vorbim de un avans economic”, afirma consultantul.
[quote=Cristian Dinulescu, analist economic] Daca romanii nu incep din nou sa cheltuie, n-avem cum sa iesim din recesiune[/quote]
Opinie sustinuta si de analistul Cristian Dinulescu. „Revenirea consumului depinde in mare parte de decizia guvernamentala”, a declarat acesta.
„Avem nevoie de masuri de stimulare economica, de facilitati pentru cei care investesc, care angajeaza. Daca vom continua cu masurile fiscale luate peste noapte, cu modificarea legilor pe banda rulanta, va fi greu sa restabilim increderea romanilor in economie, in viitor”, a mai spus Dinulescu.
Analistul Aurelian Dochia crede ca dincolo de stimularea consumului, extrem de importanta este relansarea investitiilor.
„Pentru ca economia sa creasca, este nevoie de investitii, iar acestea trebuie sa porneasca inca din prima parte a anului. Trebuie sa simplificam procedurile de accesare a banilor europeni ca sa putem folosi aceasta gura de oxigen reprezentata de fondurile UE. Alta sansa nu avem „, a precizat analistul.
Opinie sustinuta si de Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank. Acesta a declarat ca pentru a iesi din criza, nu ne putem baza doar pe exporturi, chiar daca acestea au crescut la un nivel chiar mai bun decat inainte de criza.
„Inevitabil, cererea externa se va tempera, exista deja date care atesta acest lucru. Asa ca nu ne ramane decat sa punem accent pe investitii si sa incercam sa stimulam consumul, mai cu seama ca in 2011 nu vom mai avea socuri inflationiste”, a declarat Dumitru.
Potrivit consultantului Bogdan Baltazar, in 2011, pentru a iesi din criza, Guvernul trebuie sa faca doua lucruri importante: sa se apuce cu adevarat de investitii in economie si sa ofere un cadrul fiscal stabil, predictibil.
„Daca vom umbla in continuare la fiscalitate, ne vom trezi ca vom pierde si investitorii care ii avem acum. Trebuie sa realizam ca suntem intr-o competitie cu tarile din jurul nostru si ca trebuie sa incetam sa ne mai jucam cu taxele „, a mai spus Baltazar.
Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, vine cu alta opinie. El spune ca iesirea Romaniei din recesiune, in 2011, depinde de cresterea sanatoasa din sectorul privat.
„Nu cred in iluziiile privind impactul investitiilor statului sau stimularea consumului. Statul s-a dovedit incapabil sa ia masuri, nu vad de ce, de acum incolo ar face altceva mai bun”, a declarat Paun.
„Vom iesi din criza cand mediul privat va reusi sa treaca peste acest moment. In continuare, din pacate, cei din economia reala sunt sufocati de impozite si taxe, de birocratia infernala. Pana nu vom oferi un cadrul normal, stimulativ, pentru sectorul privat, sa nu ne asteptam la rezultate mai bune”, a adaugat analistul.
Potrivit estimarilor Guvernului si FMI, Romania va iesi anul viitor din recesiune, cu un avans economic de 1,5%.