Aceasta tendinta are loc in contextul in care monedele importante ale lumii ating cotatii record in raport cu euro: dolarul american a atins maximul ultimilor 4 ani, iar yenul japonez – valori neatinse de la introducerea in circulatie, in 2002, a bancnotelor si monedelor euro.
„Ingrijorarea globala privind efectele ‘crizei deficitelor bugetare’ din Europa, care a determinat deprecierea dramatica a monedei euro, angreneaza deja deprecierea majoritatii monedelor de pe continentul european, exceptii notabile constituind – cel putin deocamdata – lira sterlina, rubla si lira turceasca”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
El a mentionat ca in ceea ce priveste zlotul polonez, trebuie spus ca deprecierea sa a fost sustinuta – cel putin partial – de catre autoritati, cu scopul de a stimula exporturile si a profita de usoara revenire a altor piete.
In luna mai, euro a scazut cu 11% in raport cu yenul japonez si, respectiv, cu 8,12% fata de dolarul american. Moneda europena a scazut, de asemenea, comparativ cu lira sterlina (-2,58%), lira turceasca (-2,41%) si rubla (-2,21%).
Majoritatea monedelor din Europa s-au depreciat insa si mai mult, scazand, in luna mai, fata de euro aflat in cadere: zlotul polonez a scazut cu 4,2%; forintul – cu 2,36%; leul – cu 1,04%, coroana ceha cu aproape 1%.
„Daca in primul trimestru al anului in curs, euro a scazut dramatic fata de toate monedele importante ale lumii si toate monedele din Europa, in luna aprilie, in timp ce monedele de referinta ale lumii si-au mentinut cresterea fata de euro, majoritatea monedelor tarilor UE au inceput deja sa piarda din avantajul castigat. In luna mai, caderea acestora s-a accentuat semnificativ”, au mentionat analistii X-Trade Brokers.
Victor Safta apreciaza ca dupa primele cinci luni ale anului, euro ramane slab comparativ cu toate monedele importante, precum si raportat la monedele de pe continentul european. „Importanta este insa tendinta de depreciere pe care o inregistreaza in ultimele doua luni majoritatea monedelor din Europa in comparatie cu euro, aflat in cadere libera fata de monedele importante ale lumii. Daca tendinta se va mentine si in luna iunie, acest fapt va constitui un semnal extrem de clar privind intarzierea majora cu care UE va iesi din criza„, a conchis Victor Safta.