„Efectele crizei financiare internationale au inceput sa se mute in economia reala a Romaniei si situatia nu se va normaliza in mai putin de 1-2 ani”, a declarat luni Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, la o dezbatere organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari (AAFBR), mentioneaza NewsIn.
Declaratia vine in contextul in care economia romaneasca se confrunta cu o scadere a cererii de pe principalele piete de export din zona euro, care a dus deja la reduceri ale productiei si la disponibilizari.
Pe de alta parte, Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, considera ca piata de capital se va stabiliza mai devreme, dar Bursa de Valori va ramane la preturi mici si cu o lichiditate restransa, fara a reveni la nivelurile anterioare crizei.
„Cred ca piata de capital isi va reveni putin mai devreme, in cursul lui 2009”, a spus Pasol.
El a adaugat ca revenirea va fi precedata de o perioada de asteptare, in care o parte a investitorilor va fi atrasa de plasamente in instrumente cu venituri fixe, mai sigure ca actiunile.
Analistii financiar-bancari considera nefondata decizia agentiilor de rating Standard & Poor’s (S&P) si Fitch de a retrograda Romania si spun ca tara ar avea in continuare toate motivele sa ramana in categoria investment grade.
Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), considera ca in conditiile crizei si pierderii de credibilitate pentru agentiile de rating, rolul Comisiei Europene si al unor institutii precum Fondul Monetar international (FMI) va deveni din ce in ce mai important, iar Romania trebuie sa acorde atentie recomandarilor acestora.