Analistii, intervievati de Bloomberg, considera insa ca situatia este diferita fata de acum trei ani, iar Goldman Sachs prognozeaza ca economia globala va incetini anul viitor cu 0,2 puncte procentuale, la 4,6%, iar expansiunea din SUA la 1,8%, de la 2,6%.
Acest punct de vedere este sustinut de opinia ca dependenta internationala de comertul cu SUA s-a redus si nu poate propaga efectul problemelor de pe piata imobiliara americana, relateaza Mediafax.
Daca dificultatile din SUA nu vor tulbura din nou pietele financiare, asa cum s-a intamplat in timpul crizei, Goldman Sachs anticipeaza deprecierea dolarului, majorarea randamentelor obligatiunilor in afara Statelor Unite si aprecierea titlurilor pe pietele emergente.
„Atat timp cat nu se transforma in gripa, lumea poate rezista unei raceli a Statelor Unite”, a declarat Ethan Harris, analist sef pentru piete dezvoltate la BofA Merrill Lynch, in New York.
El se asteapta la un ritm de crestere de 18% in SUA si de 3,9% la nivel mondial, in 2011.
„Lumea a devenit partial decuplata” fata de economia SUA, a declarat in septembrie Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, profesor la Columbia University din New York.
La 16 luni dupa ce economia SUA, cea mai mare din lume, a iesit din recesiune, redresarea incetineste, cu un declin al comenzilor fabricilor, a vanzarilor de locuinte si agravarea somajului, potrivit estimarilor analistilor, care anticipeaza pentru acest an un avans de 2,7%.
Pe de alta parte, pietele emergente se intaresc, astfel incat productia prelucratoare din China s-a accelerat pentru a doua luna consecutiv in septembrie, iar productia industriaka din India a avansat cu 13,8% in iulie fata de anul anterior.