„Leul s-a depreciat constant in luna iunie, dar aceasta evolutie era de asteptat, dat fiind atat contextul economic international, cat si cel intern. In ultima saptamana, moneda nationala a inregistrat noi minime pe anul in curs intrucat euro s-a apreciat usor fata de majoritatea monedelor lumii, iar leul si economia romaneasca nu au avut nici un argument cu care sa se impotriveasca acestei tendinte, ci dimpotriva”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a casei de brokeraj X-Trade Brokers.
Saptamana trecuta, leul a deschis sedintele de tranzactionare cu un nivel de 4,2180 lei pentru 1 euro si a incheiat vineri seara cu o cotatie de 4,2280 lei pentru 1 euro, dupa ce a trecut prin maximul de 4,2431. Astfel pe parcursul saptamanii trecute, leul a marcat o depreciere de 0,23% si s-a apropiat de nivelul de la inceputul anului curent, cand a deschis tranzactionarea cu 4,2258 lei pentru 1 euro.
„Cunoscand acum evolutia economiei romanesti din primele 3-4 luni ale anului, se poate vedea ca aprecierea monedei nationale pana la o cotatie de 4,0803 lei pentru 1 euro (de exemplu, la 31 martie) a fost nefireasca, explicabila in special prin speculatiile la scara larga care au mizat pe aprecierea leului”, au declarat analistii X-Trade Brokers.
De altfel, in ultimele zile, euro s-a apreciat fata de o serie de monede – fata de dolarul american (cu 2,11%), yenul japonez (0,97%). Temerile privind situatia UE s-au atenuat usor in ultimele zile: Spania a strans 3,5 mld. euro in urma unei emisiuni de obligatiuni, liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord privind efectuarea rezultatelor testelor de stres care vor avea loc in sistemele bancare nationale si care vor fi facute publice.
Cu toate acestea, au fost insa si monede care au crescut, in ultima saptamana, comparativ cu moneda europeana, intre care zlotul polonez, francul elvetian si forintul.
Zlotul polonez a fost sustinut de comunicarea unor rezultate economice pozitive: in luna precedenta, salariile si angajarile in sectorul privat au crescut, la fel si productia industriala (cu 14% rata anualizata).
In ceea ce priveste francul elvetian, cresterea sa fata de euro se datoreaza relaxarii politicii Bancii Nationale a Elvetiei privind limitarea aprecierii monedei, ca mecanism de protectie impotriva deflatiei. Considerand ca acest pericol s-a diminuat considerabil, francul a fost lasat sa intre pe un curs de apreciere fata de euro.
Evolutia forintului maghiar a avut la baza atat o corectie – dupa deprecierea dramatica de la inceputul lunii, cat si efectele anuntarii masurilor anti – criza pe care intentioneaza sa le implementeze Guvernul de la Budapesta. Intre acestea: inghetarea cheltuielilor publice, reducerea cu 15% a salariilor bugetarilor, scaderea impozitelor aplicate IMM-urilor de la 19% la 10%, precum si eliminarea a 10 taxe percepute acestora.
„Diferenta dintre masurile anuntate de Guvernul Romaniei si, respectiv, cel de la Budapesta consta in faptul ca cele din urma, dincolo de a viza reducerea deficitului bugetar sprijina si segmentul de baza al economiei- IMM-urile, iar investitorii- inclusiv cei de pe piata de capital- capata astfel incredere si in moneda tarii respective”, a mentionat Victor Safta.
„Raportat la stadiul actual al economiei romanesti – leul este inca prea puternic. Fara diferitele speculatii de pe piata de capital si fara interventiile BNR, am avea cotatiile reale, la un nivel cu mult mai slab fata de euro decat cel inregistrat in prezent”, a conchis Victor Safta.