„Randamentele mari cerute de banci par sa fi fost motivul pentru care Finantele nu au plasat titluri la ultimele trei emisiuni. Este posibil ca MEF sa considere ca va obtine randamente mai bune pe plan extern, prin emisiunea de euroobligatiuni”, a spus pentru DailyBusiness Ionut Dumitru, head of research Raiffeisen Bank Romania.
Cu toate acestea, nu este de asteptat ca randamentele pe care strainii le vor cere Finantelor pentru bonduri sa fie mai mici decat cele solicitate pe piata locala, avand in vedere evolutia din ultima perioada si prima de risc pe care o solicita investitorii, considera Dumitru.
Radu Craciun, economistul sef al ABN Amro, considera la randul sau ca refuzul ministerului de a plasa titluri de stat poate sa fie o urmare deciziei de a se imprumuta pe piata externa. Craciun este de parere ca MEF ar trebui insa sa ia in calcul riscul imprumutului in valuta.
„Sa nu uitam ca obligatiile de plata aferente emisiunii de euroobligatiuni sunt in valuta, asa ca Ministerul Finantelor ar trebui sa aiba in vedere riscul de fluctuatie valutara, in conditiile in care veniturile pe care le realizeaza sunt in lei, iar imprumtul in valuta”.
Ministerul Economiei si Finantelor intentioneaza sa contracteze printr-o emisiune de euroobligatiuni un imprumut in valoare de cel putin 500 milioane euro, cu o scadenta de zece ani, in acest sens publicand o cerere de oferta pe pagina proprie de internet.
„Ministerul Economiei si Finantelor a transmis cereri de oferta catre un numar de institutii financiare, in vederea desemnarii administratorilor (lead-managerilor) pentru emisiunea de euroobligatiuni denominate in euro”, preciza Ministerul Economiei si Finantelor intr-un comunicat. Termenul de depunere a ofertelor pentru euroobligatiuni a fost 19 octombrie.