Conform acestora, ratele la creditele in franci elvetieni ar putea creste mai mult daca situatiile din Japonia si din Libia nu se calmeaza cat mai rapid.
„Panica ce a pus stapanire pe piete in urma catastrofei din Japonia a dus la cresterea puternica a cererii pentru monedele percepute in mod traditional drept „refugiu” in situatii de criza, astfel incat, saptamana trecuta, francul elvetian s-a apreciat cu 2,2% in fata dolarului american, atingand maxime istorice joi: 0,8917 dolari/franc elvetian”, au declarat analistii.
In plus, in mod aparent paradoxal, yenul japonez s-a apreciat la randul sau pe pietele valutare.
„Speculatorii au mizat pe yen in conditiile in care se asteptau ca o parte dintre companiile japoneze sa repatrieze capitaluri in vederea reconstructiei facilitatilor locale, iar companiile de asigurari sa vanda active detinute in strainatate pentru a acoperi cererile pentru daune, ambele situatii ducand la cumpararea de volume importante de yeni. Traderii au mizat astfel pe repetarea scenariului din 1995, cand, dupa cutremurul devastator din Kobe, a urmat o tendinta prelungita de apreciere a yenului japonez”, a aratat Victor Safta, directorul general X-Trade Brokers Romania.
Economia Japoniei se afla insa intr-un proces de recuperare dupa contractia din trimestrul al patrulea. Pe langa impactul cutremurului si pericolul radiatiilor, care inca nu a fost complet eliminat (cu efecte negative importante pe termen scurt si posibil chiar pe termen mediu), intarirea monedei locale vine intr-un moment cum nu se poate mai nepotrivit, deoarece yenul puternic dezavantajeaza exportatorii, care sunt motorul economiei japoneze.
Yenul a atins joia trecuta cotatia de 79,57 in fata dolarului american, valoare record pentru tranzactionarea moderna, ducand moneda japoneza, in mai putin de o saptamana de la cutremur, la un avans de peste 7% in fata dolarului, un ritm al aprecierii considerat drept inacceptabil, au mai spus analistii.
Pentru a veni in ajutorul Japoniei, G7 a convocat o intalnire de urgenta, in care membrii au fost de acord asupra interventiei coordonate in pietele valutare. Bancii Centrale a Japoniei i s-au alaturat cele din Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si- intr-o masura mai mica si Federal Reserve si, respectiv, Bank of Canada, iar in urma interventiei yenul a pierdut in cateva ore peste 3% in fata dolarului american.
Desi nu a existat o interventie directa, francul elvetian s-a depreciat de asemenea, datorita corelatiei puternice care exista intre cele doua active de refugiu.
„Actiunea G7 a stabilizat pietele valutare, insa ‘pacea’ instaurata pentru moment pare foarte fragila. Speculatorii ar putea cauta un nou pretext pentru a actiona in directia intaririi Yenului, iar Banca Japoniei ar putea fi nevoita sa intervina din nou”, a precizat Victor Safta.
Pentru cei care detin credite in franci elvetieni, criza din Japonia are, din punct de vedere financiar, urmari mai grave decat pentru restul lumii : interventia G7 a calmat temporar panica financiara, dar nu a reusit sa reverseze trendul de apreciere a francului elvetian, care, in saptamana care a urmat cutremurului, s-a apreciat cu 2,2% in fata dolarului si cu 1,1% in fata euro, in pofida actiunii G7.
„Este nevoie de o risipire a temerilor unui accident nuclear grav in Japonia si o stabilizare a situatiei din Libia si Orientul Mijlociu si abia atunci cei care detin credite in Franci Elvetieni ar putea respira usurati”, a aratat Victor Safta.
X-Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala.