Inflatia se va plasa astfel in intervalul-tinta al Bancii Nationale Romane (BNR), de 2,5-4,5% pentru sfarsitul acestui an, marcand cea de-a doua incadrare in tinta anuala, din 2005.
„Alegerile prezidentiale de duminica, castigate de presedintele in functie, Traian Basescu, si contestate vehement de contracandidatul Mircea Geoana, vor complica, cel mai probabil, formarea unui nou guvern, generand presiuni pe pietele romanesti si determinand banca centrala sa mentina dobanda de politica monetara la 8% in ianuarie”, scrie Reuters citat de Mediafax, sintetizand opiniile a 14 analisti.
Acestia estimeaza ca impasul politic va dura doua luni, iar BNR va reduce dobanda cheie la 7,5% in februarie.
Analistii vad deficitul bugetar la 7,8% din produsul intern brut (PIB) in acest an, peste obiectivul convenit in acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si asumat de guvern, de 7,3% din PIB. Insa conditia cheie din acordul FMI, de aprobare a unui buget credibil pe 2010, cu un deficit asumat de 5,9% din PIB, este considerata posibila de unii economisti, desi media estimarilor plaseaza golul fiscal de anul viitor la 6% din PIB.
Pentru evolutia economiei, analistii anticipeaza in medie o scadere a PIB de 0,1% in trimestrul al patrulea fata de perioada iulie-septembrie, respectiv o contractie de 6,3% fata de ultima parte a anului trecut. Astfel, economia va scadea cu 7% in acest an si urmeaza sa urce cu 0,8% in 2010, potrivit prognozelor redate de Reuters.
Pentru inflatie, estimarile inaintate de analisti se incadreaza in intervalul 4,1-4,7% pentru luna noiembrie, respectiv 4,3-4,8% pentru decembrie, iar in cazul contractiei anuale a PIB din trimestrul al patrulea, cel mai optimist economist anticipeaza -4,4%, iar cel mai pesimist -7,3%.