Analistii intervievati de Mediafax se asteapta ca inflatia din ianuarie sa se plaseze intre 1% si 1,4% pentru indicatorul lunar si 4,5% si 5% pentru rata anuala.
Toti economistii au mentionat majorarea accizelor ca principal factor nefavorabil pentru rata inflatiei din luna ianuarie, care s-a resimtit in special in preturile tigarilor si tutunului, dar si ale combustibililor, prin efectul cursului de schimb utilizat.
„Ca efect nefavorabil as mentiona evolutia accizelor la tutun, tigari, la combustibili si cresterea preturilor la energia electrica. La polul opus, cea mai mare parte din aprecierea leului se va vedea direct in tarifele de la telefonie. In ceea ce priveste efectul de baza, acesta nu are o influenta evidenta, in conditiile in care rata anuala a inflatiei s-a situat la 1,2% si in ianuarie 2009, din cauza deprecierii leului”, a declarat Catalina Molnar, economist la RBS Bank Romania.
Ea considera ca inflatia s-a situat in prima luna a acestui an la 1,4% in termeni lunari si la 4,9% in ceea ce priveste rata anuala.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, a afirmat ca inflatia a fost de 1,2-1,4% in ianuarie.
„Rata anuala a inflatiei se va situa la 4,7-5% in ianuarie, urmand sa se plaseze la 4% la finele acestui an, ceea ce inseamna ca ne vom incadra in tinta stabilita de banca centrala”, a spus Anghel.
Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, estimeaza ca inflatia a fost de 1,3% in termeni lunari si de 4,8% ca rata anuala.
„Rata de schimb valutar nu a mai creat in ianuarie presiuni asa de mari ca in lunile anterioare pe inflatie”, a spus Lungu, care considera ca indicatorul se va incadra in tinta fixata de BNR pentru finele acestui an.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, si Nicolaie Chidesciuc, senior economistul ING Bank Romania, sunt cei mai optimisti in privinta evolutiei inflatiei din prima luna a acestui an.
Astfel, Dumitru estimeaza ca rata inflatiei a fost de 1% in termeni lunari si de 4,5% exprimata anual, din cauza majorarii accizelor si a preturilor la electricitate.
Totodata, Chidesciuc considera ca preturile de consum au crescut in ianuarie cu 1,1% fata de decembrie si cu 4,6% comparativ cu prima luna din 2009, si a mentionat ca evolutia cursului de schimb a reprezentat un factor favorabil privind inflatia.
Totusi, Dumitru si Chidesciuc au perspective total diferite privind inflatia la finele acestui an, anticipand rate anuale de 3,5% si, respectiv, 5%.
Rata anuala a inflatiei a coborat de la 6,3% in 2008 la 4,74% anul trecut, in contextul unei cresteri a preturilor cu 0,3% in decembrie fata de noiembrie, dar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a ratat tinta pentru al treilea an consecutiv.
Pentru 2010, BNR tinteste incadrarea inflatiei in intervalul 2,5-4,5% si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,5%.
Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.