Comparativ cu dolarul american, performanta leului a fost mai buna, avansul fiind de 2,86%. Acesta s-a datorat tendintei de slabire a monedei americane in fata euro, si nu vreunui interes marcat pentru detinerea de lei.
Aprecierea zlotului fata de euro a fost luna trecuta de 0,82%, forintul a avansat la randul sau cu 1,97%, insa coroana ceha a dominat clasamentul, cu un castig de 3,32%. Aprecierile fata de dolarul american au fost si mai sustinute.
Bancile centrale din Ungaria si Polonia au ridicat rata dobanzii de referinta cu cate 0,25 procente fiecare, la 6%, respectiv la 3,75%. Asteptarile pentru majorarea dobanzii in Cehia au propulsat cotatiile coroanei in prima luna a anului; desi acestea nu au fost confirmate la decizia de saptamana trecuta, votul a fost foarte strans, sugerand o posibila miscare intr-un orizont de timp mai apropiat.
In Cehia investitorii recompenseaza stabilitatea economiei si a deciziilor ce afecteaza mediul de afaceri, la polul opus, prin comparatie, acestia fiind factori de penalizare pentru leul romanesc.
Euro a reusit sa stearga pana la finalul lunii ianuarie impresia negativa lasata de deprecierile din debutul anului.
„Ben Bernanke a semnalat ca nu este inca dispus sa renunte la masurile neconventionale de politica monetara, blocand initiativa unor traderi de a cumpara dolarul in anticiparea unei schimbari de atitudine din partea Fed. In acelasi timp, cresterea inflatiei in zona euro si amplificarile unor pozitii speculative intr-un context de diminuare a ingrijorarilor privind Portugalia, Spania si alte state vulnerabile au generat fluxuri pozitive inspre moneda europeana. Se pare insa ca entuziasmul privind ridicarea ratei de dobanda de catre Banca Centrala Europeana a fost din nou exagerat, discursul de joi al lui Jean-Claude Trichet administrandu-le exaltatilor <
Incertitudinea privind evolutia manifestatiilor in Egipt si alte tari din regiune este de asemenea un element de pe urma caruia beneficiaza dolarul american. Interesant este insa faptul ca prima saptamana din februarie nu a adus deprecieri pentru monedele din zona Central si Est-Europeana, investitorii renuntand la a proiecta riscurile globale asupra acestei regiuni.
„Cata vreme perceptia izolarii regiunii Europei Centrale si de Est de turbulentele din Orientul Mijlociu persista, Leul romanesc si, in ansamblul lor, monedele din zona pot continua o dinamica moderat pozitiva. Cel mai probabil, in conditiile previzibile in prezent, Leul are chiar un potential limitat de apreciere in viitorul apropiat”, a adaugat Victor Safta.
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala.