Cresterea accizelor in lei si a preturilor alimentelor reprezinta un nou impuls pentru criza. Deficitul bugetar si somajul vor cele mai mari probleme pe anul in curs, preconizeaza analistii mentionati.
„Prima jumatate a anului in curs va fi extrem de grea atat pentru sectorul privat, cat si pentru populatie, care va resimti criza mai acut decat in anul precedent”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
„Cresterea cursului de schimb la care se calculeaza accizele, cresterile de preturi determinate de scumpirea carburantilor, precum si cresterea preturilor alimentelor pentru care posibilitatea acordarii subventiilor de la stat a expirat vor da crizei un nou impuls, din cauza contributiei acestora la scaderea si mai accentuata a consumului, fapt care va sustine falimentele si somajul”, a adaugat Safta.
O alta provocare in 2010 va fi atingerea tintei de deficit bugetar de 5,9% din PIB, de la 7- 8% in anul trecut, statul bazandu-se in acest sens, printre altele, pe incasarile de TVA si cresterea incasarilor din accize.
„Acest obiectiv va fi foarte greu de atins, intrucat cresterile de pret, in conditii de criza economica, determina scaderea vanzarilor, a profitului, a taxelor. In plus, reducerea cheltuielilor bugetare prin trimiterea in somaj a unui numar de 100.000 de angajati nu va fi foarte usor si- posibil- nici ‘lin’ de facut, din punct de vedere social”, au spus analistii X-Trade Brokers.
In ceea ce priveste moneda nationala, leul se mentine in palierul de pret de sfarsit de an, apreciindu-se datorita nevoii mai mari de lei catre finele anului, precum si ca urmare a faptului ca, dupa criza politica din toamna, Romania are un guvern legitim.
„BNR a reusit anul trecut sa mentina moneda nationala intr-un interval de 4,15- 4,3 Lei pentru 1 euro, un interval ‘sanatos’ pentru refacerea economiei, iar dobanda de referinta ridicata a incurajat investitiile in lei”, precizeaza analistii X-Trade Brokers.
In cea de-a doua jumatate a anului viitor, economia Romaniei are sanse de a-si reveni, daca se va mentine stabilitatea politica si daca fiscalitatea nu va creste excesiv, spun analistii X-Trade Brokers.
„Ne asteptam la o apreciere a leului catre finele anului in curs, insa situatia economica generala este inca foarte delicata si orice miscare gresita- chiar si una ‘de mica amplitudine’ – poate prelungi criza si poate determina o cu totul alta evolutie”, conchide Victor Safta.