- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: Leul traieste in aceasta toamna momentul adevarului

24 Sep, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Moneda nationala trece, pana la sfarsitul lunii octombrie, printr-un moment al adevarului, iar cotatiile din aceasta perioada pot decide viitorul leului - o moneda puternica sau una speculativa, estimeaza, pentru DailyBusiness, analistii economici.
Analisti: Leul traieste in aceasta toamna momentul adevarului

Moneda nationala a depasit vineri cotatia psihologica de 3,4 lei/euro, BNR stabilind un curs oficial de 3,4026 lei pentru luni. Specialistii in piata de capital spun ca acest moment poate fi decisiv pentru soarta monedei nationale in contextul economiei globale.

„Ori isi revine si se apreciaza pana la 3,3 lei la sfarsitul anului, ori continua deprecierea si va ajunge la 3,6 lei sau poate chiar mai mult, urmand sa simta pe pielea lui influentele fluctuatiilor de pe pietele de capital externe”, declara Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeissen Bank.

Opiniile analistilor cu privire la evolutia monedei nationale sunt diverse, iar calculele sunt la fel de variate. Daca unii sunt optimisti si vad o revenire a leului pana la 3,35 lei/euro spre sfarsitul anului, ca in cazul dealerului sef de la BCR, Adrian Parvulescu, altii se tem ca tendinta de depreciere va continua, iar leul, doborat de diminuarea cresterii economice, se va duce spre cotatii de 3,6 lei/euro si chiar mai mult, estimeaza Florin Catu, economistul sef de la ING Bank.

Leul, victima colaterala a americanilor si INS

Leul romanesc a cazut in aceste zile victima americanilor de la Federal Reserve care au dat tonul deprecierii, bineinteles indirect, in incercarea de a-si proteja economia. Sistemul de banci centrale americane a redus dobanda cheie cu 0,5%, iar reactia imediat a investitorilor a fost sa isi retraga economiile in dolari, dar si in monedele emergente, spun analistii. Printre victime, poate cea mai lovita a fost moneda romaneasca, umflata in vara artificial de interventiile ascunse ale BNR care a cumparat masiv moneda nationala, spun analistii.

„Investitorii din pietele internationale de capital au renuntat la dolar, la monedele emergente si toate investitiile fluctuante, si s-au indreptat spre investitii mai sigure, iar aurul si platina au fost vedetele acestei perioade”, explica dealerului sef de la BCR, Adrian Parvulescu. Aurul a ajuns la cotatia maxima a ultimilor 28 de ani, iar platina si argintul i-au urmat indeaproape.

„Printre principalele victime ale acestor convulsii s-a aflat si moneda nationala”, explica Ionut Dumitru, economistul sef Raiffeisen Bank. „Daca celelalte monede din tarile din Est au pierdut relativ putin din cotatii, deprecierea leului a fost mai puternica, leul decuplandu-se de la trendul monedelor emergente”, a declarat analistul.

Leul a fost ghinionist in aceasta perioada, spune Florin Catu, economistul sef de la ING Bank. „Anuntul FED, care a dus la deprecierea emergentelor, a fost insotit in Romania, din pacate, de publicarea rezultatelor INS, care au indicat o depreciere a conditiilor economice la 8 luni, la care, pe deasupra, in aceste zile s-a adaugat si criza politica care se anunta in aceasta toamna”, a spus Catu.

Toate acestea au zdruncinat serios increderea investitorilor in moneda romaneasca, iar leul s-a decuplat de celelalte monede emergente si a alunecat pe panta deprecierii”, a mai spus analistul ING.

BNR, salvatorul sau groparul monedei nationale

Banca Nationala poate fi salvatorul sau dimpotriva groparul monedei nationale, se exprima, plastic, Ionut Dumitru de la Raiffeisen Bank. Dupa ce asta-vara, a cumparat masiv de pe piata euro, crescand rezervele valutare la cote record, acum se asteapta ca BNR sa intervina in piata. La ce cotatie, opiniile sunt diverse.

Florin Catu, economistul sef de la ING, spune ca interventia BNR este inevitabila, undeva in jurul cotatiei de 3,5-3,6 lei/euro. Banca va interveni atunci pentru a vinde euro, ca sa echilibreze derapajul monedei nationale.

[quote=Ionut Dumitru, Raiffeisen Bank]Leul este principala firma a economiei si, cu cat vom avea mai multe semnale economice negative, cu atat soarta monedei va fi una mai vitrega, iar impresia generala despre economia romaneasca va fi afectata[/quote]
Adrian Parvulescu, dealerul sef de la BCR, considera ca, indiferent de situatie, BNR va avea de castigat. A cumparat lei in vara, la cotatii de 3,2 lei/euro, iar acum va vinde la 3,4-3,5 lei si va face profit. Va castiga si pentru ca va echilibra moneda nationala, ceea ce va insemna stabilitate pentru leu, chiar daca numai pe un termen scurt si mediu. „In plus, daca ar interveni in piata, investitorii straini ar privi acest lucru ca un semn negativ, ceea ce este ultimul lucru pe care BNR si guvernul vor sa il transmita in pietele financiare”, a mai adaugat analistul.

Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank, crede ca fluctuatiile leului sunt absolut normale si ca BNR nu are absolut nici un motiv sa intervina in piata. „Ce motiv ar avea sa intervina acum? Rezerva valutara e la cote optime, leul a fost umflat special in vara ca in toamna sa aiba de unde sa scada, BNR si-a pregatit toate miscarile. Suntem la cursul de anul trecut, cursul e la cote reale, dimpotriva, acum vedem adevarata realitate economica”, a declarat Dumitru.

Opinie sustinuta si de ministrul economiei, Varujan Vosganian care, vineri, declara public faptul ca derapajul monedei nationale nu trebuie sa ne sperie, leul intrand pe un fagas absolut normal pentru o economie in schimbare.

Vosganian a precizat ca, la 3,4 lei/euro, bugetul de stat nu are de suferit si ca previziunile pentru 2008 au fost realizate la un curs mediu de 3,35 lei/euro, curs pe care este sigur ca il vom vedea afisat spre sfarsitul anului.

Leul, la rascruce de drumuri

Dincolo de motivatii, previziuni si opiniile diverse privind situatia din piata, analistii sunt de acord cu un lucru, spun ei, absolut important. Moneda nationala traieste in aceste zile un moment extrem de important pentru evolutia sa viitoare.

„Deficitul curent este in crestere, inflatia la fel, INS vorbeste de o crestere economica tot mai temperata, agentiile straine comenteaza despre „artificialul”sistem economic romanesc, iar oficialii FMI vorbesc de vulnerabilitatea Romaniei”, spune analistul Ionut Dumitru.

„Leul este principala firma a economiei si, cu cat vom avea mai multe semnale economice negative, cu atat soarta monedei va fi una mai vitrega, iar impresia generala despre economia romaneasca va fi afectata”, a mai spus analistul.

Florin Catu, economistul sef de la ING, spune ca, in aceasta toamna, este nevoie de masuri ferme, de o gandire macro, in care, pe de o parte BNR sa isi calculeze cu mare atentie eventualele interventii, iar guvernul sa isi adapteze masurile la situatia reala din economie.

„Cresterile de salarii, pensii, cadourile electorale sunt de evitat in aceasta perioada, la fel ca si scandalurile de pe scena politica, care pot influenta decisiv perspectiva investitorilor fata de leu si economia romaneasca”, a mai declarat Florin Catu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei de angajați, deși salariile depășesc 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei ...
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras toate privirile
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras ...
COD RUTIER 2025. Ce amendă rişti dacă treci pe roşu sau depăşeşti viteza cu doar un kilometru
COD RUTIER 2025. Ce amendă rişti dacă treci pe roşu sau depăşeşti viteza cu doar un kilometru
Noi zile libere în ianuarie 2025. O minivacanță de trei zile îi așteaptă pe angajații români
Noi zile libere în ianuarie 2025. O minivacanță de trei zile îi așteaptă pe angajații români
Dan Negru a dezvăluit marele său regret: „Astăzi i-aș fi împrumutat cu bani pe Țiriac și pe Șucu”
Dan Negru a dezvăluit marele său regret: „Astăzi i-aș fi împrumutat cu bani pe Țiriac și ...
Greșeala care îți poate distruge mașina. De ce să nu pui doar 10 litri de carburant în rezervorul gol
Greșeala care îți poate distruge mașina. De ce să nu pui doar 10 litri de carburant în rezervorul ...
Cele 3 zodii care încep anul 2025 în forță. Vor trăi mari schimbări din ianuarie, tot Universul lucrează pentru ele
Cele 3 zodii care încep anul 2025 în forță. Vor trăi mari schimbări din ianuarie, tot Universul ...
Aparatul care înlocuiește cuptorul cu microunde din bucătărie. Alimentele pot fi gătite, prăjite și reîncălzite
Aparatul care înlocuiește cuptorul cu microunde din bucătărie. Alimentele pot fi gătite, prăjite ...
Rețeaua de streaming care va detrona Netflix și HBO Max. Platforma va imita pachetele tradiționale de cablu
Rețeaua de streaming care va detrona Netflix și HBO Max. Platforma va imita pachetele tradiționale ...
Lovitură pentru proprietarii de locuințe. Asigurările obligatorii s-au scumpit drastic față de anul trecut!
Lovitură pentru proprietarii de locuințe. Asigurările obligatorii s-au scumpit drastic față de anul ...
Americani impresionați de ce au găsit într-un supermarket din România: ”Mă întreb dacă și alte magazine au asta”
Americani impresionați de ce au găsit într-un supermarket din România: ”Mă întreb dacă și alte ...
Școală de șoferi 2025. Cum poți obține gratuit permis auto categoria B
Școală de șoferi 2025. Cum poți obține gratuit permis auto categoria B
Ce salariu câștigă un angajat la McDonald’s România în 2025. Pe lângă leafă, compania oferă și bonuri de masă
Ce salariu câștigă un angajat la McDonald’s România în 2025. Pe lângă leafă, compania oferă ...
Adriana Bahmuțeanu, declarații privind moștenirea lăsată de Silviu Prigoană. „Și-a asigurat copiii și și-a pus deoparte niște bunuri”
Adriana Bahmuțeanu, declarații privind moștenirea lăsată de Silviu Prigoană. „Și-a asigurat ...