- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: Leul traieste in aceasta toamna momentul adevarului

24 Sep, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Moneda nationala trece, pana la sfarsitul lunii octombrie, printr-un moment al adevarului, iar cotatiile din aceasta perioada pot decide viitorul leului - o moneda puternica sau una speculativa, estimeaza, pentru DailyBusiness, analistii economici.
Analisti: Leul traieste in aceasta toamna momentul adevarului

Moneda nationala a depasit vineri cotatia psihologica de 3,4 lei/euro, BNR stabilind un curs oficial de 3,4026 lei pentru luni. Specialistii in piata de capital spun ca acest moment poate fi decisiv pentru soarta monedei nationale in contextul economiei globale.

„Ori isi revine si se apreciaza pana la 3,3 lei la sfarsitul anului, ori continua deprecierea si va ajunge la 3,6 lei sau poate chiar mai mult, urmand sa simta pe pielea lui influentele fluctuatiilor de pe pietele de capital externe”, declara Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeissen Bank.

Opiniile analistilor cu privire la evolutia monedei nationale sunt diverse, iar calculele sunt la fel de variate. Daca unii sunt optimisti si vad o revenire a leului pana la 3,35 lei/euro spre sfarsitul anului, ca in cazul dealerului sef de la BCR, Adrian Parvulescu, altii se tem ca tendinta de depreciere va continua, iar leul, doborat de diminuarea cresterii economice, se va duce spre cotatii de 3,6 lei/euro si chiar mai mult, estimeaza Florin Catu, economistul sef de la ING Bank.

Leul, victima colaterala a americanilor si INS

Leul romanesc a cazut in aceste zile victima americanilor de la Federal Reserve care au dat tonul deprecierii, bineinteles indirect, in incercarea de a-si proteja economia. Sistemul de banci centrale americane a redus dobanda cheie cu 0,5%, iar reactia imediat a investitorilor a fost sa isi retraga economiile in dolari, dar si in monedele emergente, spun analistii. Printre victime, poate cea mai lovita a fost moneda romaneasca, umflata in vara artificial de interventiile ascunse ale BNR care a cumparat masiv moneda nationala, spun analistii.

„Investitorii din pietele internationale de capital au renuntat la dolar, la monedele emergente si toate investitiile fluctuante, si s-au indreptat spre investitii mai sigure, iar aurul si platina au fost vedetele acestei perioade”, explica dealerului sef de la BCR, Adrian Parvulescu. Aurul a ajuns la cotatia maxima a ultimilor 28 de ani, iar platina si argintul i-au urmat indeaproape.

„Printre principalele victime ale acestor convulsii s-a aflat si moneda nationala”, explica Ionut Dumitru, economistul sef Raiffeisen Bank. „Daca celelalte monede din tarile din Est au pierdut relativ putin din cotatii, deprecierea leului a fost mai puternica, leul decuplandu-se de la trendul monedelor emergente”, a declarat analistul.

Leul a fost ghinionist in aceasta perioada, spune Florin Catu, economistul sef de la ING Bank. „Anuntul FED, care a dus la deprecierea emergentelor, a fost insotit in Romania, din pacate, de publicarea rezultatelor INS, care au indicat o depreciere a conditiilor economice la 8 luni, la care, pe deasupra, in aceste zile s-a adaugat si criza politica care se anunta in aceasta toamna”, a spus Catu.

Toate acestea au zdruncinat serios increderea investitorilor in moneda romaneasca, iar leul s-a decuplat de celelalte monede emergente si a alunecat pe panta deprecierii”, a mai spus analistul ING.

BNR, salvatorul sau groparul monedei nationale

Banca Nationala poate fi salvatorul sau dimpotriva groparul monedei nationale, se exprima, plastic, Ionut Dumitru de la Raiffeisen Bank. Dupa ce asta-vara, a cumparat masiv de pe piata euro, crescand rezervele valutare la cote record, acum se asteapta ca BNR sa intervina in piata. La ce cotatie, opiniile sunt diverse.

Florin Catu, economistul sef de la ING, spune ca interventia BNR este inevitabila, undeva in jurul cotatiei de 3,5-3,6 lei/euro. Banca va interveni atunci pentru a vinde euro, ca sa echilibreze derapajul monedei nationale.

[quote=Ionut Dumitru, Raiffeisen Bank]Leul este principala firma a economiei si, cu cat vom avea mai multe semnale economice negative, cu atat soarta monedei va fi una mai vitrega, iar impresia generala despre economia romaneasca va fi afectata[/quote]
Adrian Parvulescu, dealerul sef de la BCR, considera ca, indiferent de situatie, BNR va avea de castigat. A cumparat lei in vara, la cotatii de 3,2 lei/euro, iar acum va vinde la 3,4-3,5 lei si va face profit. Va castiga si pentru ca va echilibra moneda nationala, ceea ce va insemna stabilitate pentru leu, chiar daca numai pe un termen scurt si mediu. „In plus, daca ar interveni in piata, investitorii straini ar privi acest lucru ca un semn negativ, ceea ce este ultimul lucru pe care BNR si guvernul vor sa il transmita in pietele financiare”, a mai adaugat analistul.

Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank, crede ca fluctuatiile leului sunt absolut normale si ca BNR nu are absolut nici un motiv sa intervina in piata. „Ce motiv ar avea sa intervina acum? Rezerva valutara e la cote optime, leul a fost umflat special in vara ca in toamna sa aiba de unde sa scada, BNR si-a pregatit toate miscarile. Suntem la cursul de anul trecut, cursul e la cote reale, dimpotriva, acum vedem adevarata realitate economica”, a declarat Dumitru.

Opinie sustinuta si de ministrul economiei, Varujan Vosganian care, vineri, declara public faptul ca derapajul monedei nationale nu trebuie sa ne sperie, leul intrand pe un fagas absolut normal pentru o economie in schimbare.

Vosganian a precizat ca, la 3,4 lei/euro, bugetul de stat nu are de suferit si ca previziunile pentru 2008 au fost realizate la un curs mediu de 3,35 lei/euro, curs pe care este sigur ca il vom vedea afisat spre sfarsitul anului.

Leul, la rascruce de drumuri

Dincolo de motivatii, previziuni si opiniile diverse privind situatia din piata, analistii sunt de acord cu un lucru, spun ei, absolut important. Moneda nationala traieste in aceste zile un moment extrem de important pentru evolutia sa viitoare.

„Deficitul curent este in crestere, inflatia la fel, INS vorbeste de o crestere economica tot mai temperata, agentiile straine comenteaza despre „artificialul”sistem economic romanesc, iar oficialii FMI vorbesc de vulnerabilitatea Romaniei”, spune analistul Ionut Dumitru.

„Leul este principala firma a economiei si, cu cat vom avea mai multe semnale economice negative, cu atat soarta monedei va fi una mai vitrega, iar impresia generala despre economia romaneasca va fi afectata”, a mai spus analistul.

Florin Catu, economistul sef de la ING, spune ca, in aceasta toamna, este nevoie de masuri ferme, de o gandire macro, in care, pe de o parte BNR sa isi calculeze cu mare atentie eventualele interventii, iar guvernul sa isi adapteze masurile la situatia reala din economie.

„Cresterile de salarii, pensii, cadourile electorale sunt de evitat in aceasta perioada, la fel ca si scandalurile de pe scena politica, care pot influenta decisiv perspectiva investitorilor fata de leu si economia romaneasca”, a mai declarat Florin Catu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate face gratuit
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate ...
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion pe toate planurile
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion ...
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă