- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: Lipsa de flexibilitate a FMI privind fiscalitatea ameninta recuperarea economica a Europei

28 Jul, 19:00 • Redactia DailyBusiness
Recuperarea economica a Europei este pusa in pericol deoarece Fondul Monetar International (FMI) refuza sa cedeze in privinta obiectivelor fiscale, amenintand astfel cresterea PIB al unor beneficiari de imprumuturi precum Ungaria si Grecia, potrivit unui centru american de cercetare economica.
Analisti: Lipsa de flexibilitate a FMI privind fiscalitatea ameninta recuperarea economica a Europei

FMI si Uniunea Europeana (UE) au renuntat in iulie la negocierile cu Ungaria privind acordul de finantare in valoare de 20 de miliarde de euro, dupa ce premierul Viktor Orban nu a reusit sa convinga reprezentantii institutiilor internationale ca executivul ungar este decis sa respecte obiectivul de deficit bugetar.

Disputa Ungariei cu FMI asupra deficitului bugetar „arata ca o anumita lipsa de flexibilitate a FMI poate fi periculoasa pentru restul Europei”, a declarat Mark Weisbrot, codirector al Centrului pentru Cercetare Economica si a Politicilor, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

Printre membrii prestigiosului centru de cercetare se numara si doi laureati ai premiului Nobel, respectiv Robert Solow si Joseph Stiglitz.

Implicarea FMI in programul destinat sprijinirii statelor cu probleme din zona euro, in pecial Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania, ar putea conduce la impunerea unor politici anticrestere in regiune. Grecia a adoptat inca din octombrie masuri de reducere a cheltuielilor bugetare si crestere a veniturilor echivalente cu 14% din PIB. In Ungaria, premierul Orban a incercat sa obtina un deficit peste tinta de 2,8% negociata pentru anul urmator.

„Cel mai nelinistitor lucru este ca FMI este implicat acum in pachetul de salvare al acestor state in asemenea masura incat au o anumita influenta care sustine politicile prociclice. Exista riscul ca recuperarea sa nu aiba loc. O asemenea evolutie ar putea avea repercusiuni pentru o regiune care reprezinta aproximativ un sfert din economia globala”, a spus Weisbrot.

Guvernele din zona euro sunt in proces de a aproba un pachet de 750 de miliarde de euro pentru stabilizarea financiara a statelor cu probleme, la care FMI contribuie cu 250 de miliarde de euro.

Euro a pierdut 14% din noiembrie, cand a atins un maxim in raport cu dolarul. De la anuntarea programului financiar, la 10 mai, moneda europeana s-a apreciat cu 1,4%, semn ca investitorii sustin masurile de austeritate pe care acesta le impune.

La apogeul crizei financiare, FMI a acordat imprumuturi de 65 de miliarde de dolari in Europa de Est, regiunea fiind cel mai mare beneficiar de fonduri din partea institutiei. Incluzand contributii de la UE si alte institutii financiare, creditele pentru statele est-europene au depasit 100 de miliarde de dolari. Printre statele ajutate de FMI se numara Ungaria, Letonia, Ucraina, Romania si Serbia.

„Politicile FMI sunt periculoase si pentru Europa de Est. Daca nu lasi niciuna dintre aceste economii sa-si revina vor exista repercusiuni asupra regiunii”, a spus Weisbrot.

Orban a afirmat ca va negocia doar cu FMI dupa ce acordul cu institutia financiara va expira in octombrie.

Fondul a cerut liderilor UE sa faca pasi „decisivi” pentru a combate criza datoriilor de stat din regiune. FMI a facut apel pentru reducerea deficitelor bugetare, formularea de planuri pentru sprijinirea bancilor cu probleme si implementarea planului de sustinere a euro.

„Recentele evolutii pozitive de stabilitate sunt amenintate de riscurile bancare si suverane din zona euro, care fara o atentie continua si concertata se pot extinde si la alte regiuni”, a avertizat la acel moment FMI. Institutia prognozeaza o crestere economica de 4,6% la nivel mondial in acest an, insa de numai 1% in zona euro.

In 1997, FMI a cerut Thailandei sa reduca cheltuielile si sa majoreze dobanzile in schimbul unui imprumut de 3,9 miliarde de dolari. Dupa sase luni, Fondul a admis ca masurile au fost prea severe, intrucat veniturile din taxe ale Thailandei si productia au scazut puternic. Centrul american a publicat anul trecut un studiu in care a criticat FMI, argumentand ca imprumuturile acordate Ungariei, Letoniei si altor 39 de state comporta conditii care ameninta sa perturbe recuperarea economica.

„In timpul crizei de anul trecut, au existat situatii in care FMI a fost mai flexibil decat in trecut, dar au inca o abordare prociclica, care se poate identifica in toate programele FMI din timpul recesiunii. Este in continuare o mare probelema”, a spus Weisbrot.

Economia Ungariei s-a contractat cu 6,3% anul trecut, iar Comisia Europeana se asteapta la stagnare in acest an. Letonia a inregistrat cea mai grava recesiune din UE in 2009, de 18%, iar executivul comunitar anticipeaza o contractie de 3,5% pentru anul in curs. Ucraina anticipeaza o crestere a PIB de 6,5% in acest an, dupa o scadere de 15% anul trecut.

Romania a inregistrat anul trecut o contractie economica de 7,1%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa