Am ajuns din nou in situatia ca politicul sa nu mai influenteze economicul, sau cel putin nu la fel de mult ca in ultimii doi ani, spun analistii.
In anii 2005-2008, dincolo de „zgomotul” permanent de pe scena politica, economia avansa puternic, iar Romania era atractiva in ochii investitorilor. Ce se intampla acum?
Cel putin din prisma evolutiei economice, avansul este mai mult teoretic. Datele Institutului National de Statistica (INS) privind cresterea economica de 0,1% din trimestrul 4 inseamna, in fapt, mai mult stagnare. Totusi, o comparatie cu perioada amintita poate fi facuta, in sensul ca situatia economica poate fi decuplata de decizia politica. Aceasta in ideea ca viitorul acord cu Fondul Monetar International (FMI) va asigura stabilitatea necesara, spun analistii.
„Nu vad, in acest moment, motive care sa schimbe perceptia investitorilor privind Romania”, spune Nicolae Chidesciuc, economistul sef de la ING Bank. „Nu cred ca se va schimba nimic in actuala coalitie de guvernamant si nici in acordul cu Fondul Monetar International (FMI)”, considera acesta.
[quote=Liviu Voinea, analist economic]Romania e condusa de FMI[/quote]
Avem un program bine stabilit, negociat cu FMI, pe care Romania, de voie de nevoie, trebuie sa il urmeze, cu sau fara Emil Boc in functia de premier, considera analistii.
Lucian Anghel, economistul sef de la BCR, afirma ca, nici daca ar vrea, politicul n-ar mai putea influenta foarte mult economia.
„Economia reala, cea privata, s-a decuplat din nou de la evolutia generala. A facut restructurarile la timp, iar acest avans economic timid vine sa confirme acest lucru. Mai ramane ca sectorul de stat sa continue reformele. Doar acolo decizia politica si-ar putea gasi efectul direct”, afirma acesta.
Potrivit analistilor, schimbarea premierului se va resimti cel mai probabil asupra cursului de schimb. „Am putea avea niste fluctuatii, insa nu mai mult de cateva zile”, a afirmat Nicolae Chidesciuc.
Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank, spera sa nu ajungem in situatia de a calcula consecintele unor schimbari de ordin politic. „Abia am depasit o perioada grea, am avut o relativa stabilitate pe scena politica. Orice turbulenta politica nu poate fi perceputa decat negativ de pietele financiare, astfel ca mai bine sa nu ne jucam cu focul”, spune Dumitru.
Ce inseamna un premier independent?
Analistii afirma ca nu cred in solutia unui premier indepedent.
„Nu culoarea politica e relevanta, ci convingerile, ideile pe care omul respectiv le are. Ce se intampla daca acel independent are idei gresite „, se intreaba analistul economic Bogdan Glavan.
„Intr-un fel avem noroc ca avem acest acord cu FMI, asa controversat cum e el, cu mai multe rele decat bune. Suntem cel mai mare datornic al Fondului si sa nu va asteptati ca ei sa accepte ca Bucurestiul (noul premier – n.r.) sa vina cu idei care sa nu le convina, sa nu respecte planurile care le au cu Romania. Asa ca, independent sau nu, viitorul premier va pune in practica politica FMI, pentru ca Fondul conduce”, a mai spus acesta.
Glavan remarca si faptul ca, pana acum, Romania a fost „elevul silitor” care a respectat intocmai deciziile luate de „profesorii” de la FMI, astfel ca nu vom avea prea multe „emotii”.
Cine ar putea fi urmatorul premier?
In cursul zilei de marti, a fost vehiculata posibilitatea schimbarii din functie a premierului Emil Boc.
Conform unor surse, una dintre variantele de luat in calcul ar fi Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Acesta ar urma sa conduca, din postura de independent, un cabinet politic sustinut de coalitia PDL-UDMR-UNPR.
Emil Boc ar urma sa ramana la sefia PDL si sa se ocupe cu revitalizarea partidului, ce a marcat un puternic declin in sondajele de opinie.
Potrivit surselor, pe lista presedintelui Traian Basescu s-ar mai fi aflat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, fostul premier desemnat Lucian Croitoru si Calin Georgescu, director executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila.
In cursul diminetii de marti, a circulat si varianta in care premierul Emil Boc ramanea in functie, insa cu un Guvern remaniat.
La sfarsitul zilei, presedintele Traian Basescu a facut o declaratie din care rezulta ca nu exclude numirea unui nou premier. „Cred ca guvernul trebuie sa gaseasca un alt stil de guvernare, care sa nu mai vizeze trecea prin criza, ci relansarea economica”, a spus Basescu.